Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin aktör ülkeler arasında olduğunu ve bölgenin istikrarı için potansiyel olarak stratejk konumda olmasının etkisi ile bölgede önemli ülke olduğunu açıkladı. Türkiye'nin bölgede sorunları çözmek için çalıştığını ve sorunları çözmek dışında bölgeye barışı yaymak için çaba harcadığını açıkladı. Çavuşoğlu, "Bugün tüm bu özelliklerimizle dünyadaki en önemli aktörlerden birisi haline geldik. Suriye'de bir yangın var. Halep'ten bu yana ortaya koyduğumuz tavırlar ve tutumlar sayesinde, bu bölgede aktör olan herkesle birlikte ortaya koyduğumuz çalışmalar, hamlelerimiz sayesinde, İdlib muhtırası sayesinde bir taraftan sahada akan kanı, gözyaşını dindirdik diğer taraftan siyasi çözüm için anayasa komisyonu kurulması dahil ortaya büyük vizyonlar koyduk. Rusya, İran, Fransa, İngiltere, Amerika... Hiç farketmez. Bu konuda kim samimiyse herkesle çalışıyoruz. Herkesin tercih ettiği bir ülke varsa o da Türkiye Cumhuriyeti'dir. Türkiye Cumhuriyeti çünkü adaleti savunuyor, Recep Tayyip Erdoğan barışı ve istikrarı savunuyor." dedi.

Kürt konusuna açıklık getirdi!

Çavuşoğlu, Türkiye'de milyonlarca Kürt insanın yaşadığını ve Türkiye'nin Kürt problemi olmadığını, ABD'nin geçmişte de bunu kullandığını açıkladı.

Kürtler ile Türkler arasında problem olmayacağını belirten Mevlüt Çavuşoğlu, "Terörle mücadele ediyorsun. İşine gelince 'tamam', işine gelmeyince 'Türkler, Kürtleri katlediyor.' Siz geçmişte de Kürtleri kullandınız. Türkiye Cumhuriyeti gerçekleri söyledi ve Kuzey Irak'taki Kürt kardeşlerimiz bizim tavsiyelerimizi dinlemediler ama ortaya koyduğumuz senaryonun hepsi onların aleyhine gerçekleşti. Neymiş efendim terörle mücadele edince 'Kürtleri katlediyormuş.' O zaman Afganistan'da, Irak'ta, Libya'da terörle mücadele ettiğiniz zaman Afganistanlıları, Iraklıları, Libyalıları katletmiş oluyorsunuz. Dertleri başka. Biz ilkeli davranıyoruz ve kararlıyız. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kararlıyız. Bizim PKK, YPG ve diğer terör örgütlerine DAEŞ'e karşı mücadele verirken kimseden icazet almadığımızı geçmişte gördüler. Afrin'de de YPG ile mücadele ediyorduk. O zaman niye 'Türkler Kürtleri katlediyor.' demiyordunuz? Çünkü bu tarafta onlarla iç içesiniz, silah veriyorsunuz, beraber çalışıyorsunuz. Bir terör örgütüyle. Hani terörle mücadelede en önde ülkeydiniz. O zaman inandırıcılığınız kalmıyor. Biz kimseden icazet almıyoruz. Yeri ve zamanını her zaman biz belirleriz. Gerekli adımları atarız ve sınırımızın ötesindeki terörü de ne gerekiyorsa onu yapacağız. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim