Başka zamanlarda da  bir çok farklı yöntemle kişileri tuzağa düşürüp dolandıran dolandırıcılar, bu sıralar ise yıllık kart aidatı iadesi bahanesi ile kişileri sahte olarak geliştirdikleri e-Devlet sistemi üzerinden kart yada kredi kartı bilgilerini alıyor.

Sürekli olarak e-devlet sistemi dahil olmak üzere bir öok banka ve resmi kurumun aktif internet sitelerini bire bir aynısı gibi sistem oluşturup kişileri ağlarına düşürüp dolandırıyorlar. Bu dolandırıcıların kişileri avına çekebildikleri en kolay ve en çok kullandıkları yöntem ise web sayfası üzerinden e-devlet sistemini taklit etmeleri oluyor.

Sosyal hesaplardan yani İnstagram, Twitter, Facebook, Telegram yada gezmiş olduğunuz siteler üzerinde reklam metni kapsamı gibi gösterdikleri metinlerle kişilerin dikkatlerini çekip sonrasında o bağlantıya yönlendiriyorlar ve bu süreçte vatandaş olayı anlamadığı için kart bilgilerini işliyor ve kart bilgilerini sisteme işlemesi ile dolandırıcıların ağına düşmüş oluyorlar.

BU DURUMDA NELER YAPILMASI GEREKİR;

"gov.tr" olan sayfaların uzantılarına mutlaka dikkat edin

Aslında resmi bir internet sitesinin gerçek yada sahte olduğunu anlamak asla zor değil. Ülkemizde devletin resmi kurumlarına ait resmi internet siteleri ‘gov.tr’ şeklinde bir sayfa uzantısına sahiptiler. Bu sebeple ‘.com’ olan sayfalara bakıldığında bu devlete ait bir kurumun internet sayfası olamaz. Örneğin; e-Devletin resmi internet sitesi, “turkiye.gov.tr”dir.

Bankanız ile hemen iletişim kurun

Eğer fark etmeyip böyle bir nedenle web sayfasına başvuru yapıp bilgilerinizi paylaştıysanız hemen banka ile iletişime geçmelisiniz ve kartınızı derhal kullanıma kapattırmalısınız. Aksi takdirde dolandırıcılar siz kartınızı kullanıma kapatana kadar kartınız üzerinden harcamaya ve işlem yapmaya devam edecektir.

Kartlarınızı kullanmıyorsanız internet alışverişlerinize kartınızı kapatın

Banka veya kredi kartlarınızı internet alışverişlerine kapatıp açmanız çok basit bir yöntem. Eğer akıllı bir cihazınız bulunuyor ise mobil uygulamaları üzerinden anında kartınızı alışverişe açıp kapatabilirsiniz. Bu olumsuz durumla karşılaşmamak adına kartlarınızı internet alışverişlerine kapalı tutmanız sizin yararınıza olacaktır. Dolandırıcıların önünü kapatmış olursunuz ve yaşayabileceğiniz bir siber saldırı durumunda sizi korumuş olur.