Bazı ülkelerden gelen haberlerde hayvanların da koronavirüse yakalanması, okları evcil hayvanların aşılanması konusuna çekti. Evcil hayvan sahipleri endişeli...

Son olarak Prag'daki bir hayvanat bahçesinde 1 goril ve 2 maymunun testi pozitif çıkmıştı.

Hayvanlara Aşı Yapılacak mı?

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naim Deniz Ayaz, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Ayaz, hayvan aşılarının da insan aşıları ile aynı teknikle üretildiğini söyledi. Halk sağlığı açısından zoonoz hastalıkların kontrolünde aşının gerekli olduğunun altını çizdi. İlk kriter, hastalığın hayvanda yarattığı etki yani hastalık düzeyi. Diğer kriter ise gıda olarak yetiştirilen hayvanların verimini etkileyecek hastalığın etkisi.

Halk sağlığı ve sosyo ekonomik etkiler açısından hayvanların aşılanması önemli bir konu.

Kedi ve köpeklerin Covid-19'a duyarlı olduğunu ve koronavirüs kapabileceğini belirten Ayaz, hastalığın hayvandan insana bulaşmasıyla ilgili yeterli kanıt olmadığını açıkladı. "Hayvanların aşılanması şu an için önceliğimiz değil", dedi.

Evcil hayvan sahipleri bu açıklamayı merakla takip ederken, aşı olmasa bile en azından PCR testinin yaptırılması gerektiğini öğrendiler. Özellikle uluslararası ticaret kapsamındaki egzotik hayvanlar ve pet hayvanlarının dış nakilleri için PCR testi yaptırmak şart. Şimdilik evcil hayvanların aşılanması şart görülmüyor.

Editör: TE Bilişim