Türkiye, ölümlü trafik kazalarının çokluğunun yıllara oranı açısından Dünyada 10. sırada yer alıyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsünün yaptığı bir araştırmaya göre, trafik kazalarının büyük bir kısmı insan hatasından kaynaklanıyor ancak araç kaynaklı kazalarda da fren sistemi arızaları, büyük bir paya sahip. Araştırmaya göre, araç sahipleri düzenli araç bakımı yaptırmadığı için ya da fren sistemi sorunlarını anında çözmeyip görmezden geldiği için ciddi oranda kaza ve kazaya bağlı kayıp yaşanıyor. Peki, fren sistemi neden önemli ve fren sisteminin bir parçası olan fren balatası ne sıklıkla değişmeli? Bu soruların yanıtlarına bakalım...

Fren Sistemi ve Fren Balatasına Dikkat Edin!                              

Araç kullanırken sadece fren pedalını görüyoruz ama fren, genel olarak bu pedaldan komut alan bir sistem. Fren sistemi, aracın yavaşlaması ve durması için çalışan parçalar bütününe verilen isim. Dolayısıyla bir araçta fren sisteminde ya da bu sistemdeki herhangi bir parçada sorun varsa güvenli sürüş söz konusu olamıyor. Öyle ise aracın fren sistemine dikkat etmek gerek. Düzenli bakımlarla fren sisteminde sorun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ayrıca kullanırken aracınızı dinlerseniz fren pedalına basınca gelen ses ya da fren pedalındaki değişen baskı hissi gibi detaylar dikkatinizi çekerek bir sorun olduğuna dair sizi uyaracaktır. Fren sisteminin sorunsuz çalışmasını sağlayan en önemli parçalardan biri de fren balatasıdır. Peki, fren balatası nedir ve ne işe yarar? Güvenli sürüş için fren balatası değişimi konusunu önemseyin. Haberimiz; fren balatası değişimi hakkında...

Fren Balatası Nedir?

Fren balataları, fren sisteminin bir parçası olan fren disklerin istenen şekilde sıkışmasını sağlayan parçalardır. Bu sıkışma ile aracın yavaşlaması ya da durmasını mümkün olur. Disklerle sürekli aşınan balatalar, zamanla işlev yapamaz hale gelir. Bu nedenle aracın belirli dönem ve km aralıklarında fren balata değişimi sağlaması gerekir. Ancak Türkiye’de sürücüler fren balatalarını tamamen aşınana kadar değiştirmeyerek bundan kaynaklı önemli kazalarla karşılaşabiliyor.

Fren Balatası Değişimi Neden Yapılır?

Fren balatasını değiştirmenin ana nedeni aşınmadır. Sürekli olarak yüksek hızda araç kullanmak, ani hızlarda seyrederken ani frenleme yapmak, el freni çekik halde araç kullanmak fren balatalarının ömrünü kısaltan etkenlerdir. Bunun yanında belirli bir süre sonunda balatalar olağan bir şekilde aşınır. Aşınma, disklere tutunmayı ve diskler tarafından durdurulmayı engeller. Bu nedenle fren balata değişimi vakti gelince mutlaka yapılmalı.

Fren Balatası Değişimi Nasıl Yapılır?

Fren balatası değişimi, deneyimli oto bakım personeli tarafından yapılmalı. Özel eldivenlerle yapılan işlem için hem araç gereç gerekiyor hem de doğru yapılamayan işlem ve işlem sonrası ayarlar aracın performansına, yakıt tüketimine ve sürüş güvenliğine olumsuz etki edebilir.

Editör: TE Bilişim