6 Aralık 2019 Cuma günü yapılan operasyonda gözaltına alınan 5 kişiden üçü belediye başkanlığı, ikisi de sözde eşbaşkanlık yapıyordu. Terör örgütüne üye olmak ve örgüt propagandası yapmak suçundan gözaltına alınan bu  5 kişiden üçü tutuklanarak cezaevine gönderildi. Konuyla ilgili Van Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada gözaltı esnasında çok sayıda dijital materyalin de ele geçirildiği ve emniyet tarafından inceleneceği belirtildi.

Gözaltına alınan isimlerden Başkale Belediye Başkanı Erkan Acar ve Muradiye Belediyesi sözde eş başkanı Leyla Balkan’ın çıkarıldıkları mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı açıklandı. Muradiye Belediye Başkanı Yılmaz Şalan, Özalp Belediye Başkanı Yakup Almaç ve Özalp Belediyesi sözde eş başkanı Diren Örenci’nin ise tutuklandığı açıklandı.

HDP'den Manidar Paylaşım

Tutuklama kararının ardından HDP’nin resmi twitter adresinden yapılan paylaşım da dikkat çekti. HDP Genel Merkezi yaptığı twitter paylaşımında HDP’nin tasfiye edilmeye çalışıldığını söyleyen Pervin Buldan’ın konuşmasını yayınladı.