Hindistan'da başlayan mutasyon tüm dünyada panik dalgası yarattı. Peki, Hindistan mutasyonu nedir, Türkiye'de bulunuyor mu?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nda Hindistan varyantı olarak geçen yeni tür mutasyonun tespit edildiğini, fakat mutasyonun henüz Türkiye'de olmadığını bildirmişti. "Bu hızlı bulaşan varyanta karşı tedbir aldık. Hindistan temaslı seyahatlerde ülkemize giriş yapmak isteyenler yurtlarda 14 gün karantinaya alınacak. Daha sonra ülkeye giriş yapabilecekler." demişti.

Hindistan mutasyonu Avrupa'da görülmeye başladı. Türkiye'de ortaya çıkarsa yeni kararlar alınabilir. Ayrıca, dünya genelindeki en yüksek günlük Covid-19 vaka sayısı son 3 gündür Hindistan'da kaydedildi.

Hindistan'daki varyant, iki mutasyonu da içerisinde barındırıyor ve daha hızlı bölündüğü için insan hücresine daha sıkı bağlanıyor. Bu varyant, enfeksiyon riskini de artırıyor.

Kaliforniya varyantı, İngiltere varyantı kadar hızlı yayılabilme özelliği sebebiyle endişe yaratırken, Hindistan dışında ABD ve İngiltere'de de görülen çifte mutasyonlu Hindistan varyantı ise, T hücresi adı verilen bağışıklığın, hafıza hücrelerinden kaçabilmesi nedeniyle endişeyle takip ediliyor.

Bu mutasyonların hızla ortaya çıkma sebebi olarak, RNA virüslerinin hata yapma kapasitelerinin daha yüksek olması gösterildi. O nedenle mutasyonlar, vaka sayılarının çok yüksek olduğu bölgelerde daha çok ortaya çıkıyor. Türkiye'de vaka sayılarındaki artış devam ederse, Türkiye mutasyonu da ortaya çıkabilir. Ancak iyi haber, mRNA aşıları bu virüslere karşı etkili.