İstinat duvarları eğimli olan arazilerde araziden yararlanmak amacıyla, zeminlerin şev açısından daha dik durmasını sağlamak amacı ile aynı zamanda ise göçmesini engellemek amacı doğrultusunda yapılan yapılardır.

Binaların bodrum duvarlarını oluşturmak ve köprülerde bulunan kenarlara ayak görevi yapmak üzere kullanılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra yol güzergâhında şev düzenlemek amacıyla da kullanılır. Birçok alanda kullanılmakta olan bu istinat duvarları iki bölümden oluşmaktadır. Bunlar, gövde ve temel kısımdır.

1 m2 taş duvar maliyetini öğrenmek için Wilio’yu ziyaret edebilirsiniz.

İstinat Duvarları Türleri

- Rijit İstinat Duvarları

- Ağırlık istinat Duvarları

- Betonarme ve Nervürlü İstinat Duvarları

- Betonarme İstinat Duvarları

- Prefabrike İstinat Duvarları

- Esnek istinat Duvarları

- Donatılı Zemin Duvarları ve Kafes Tipi İstinat Duvarları

- Sandık, Gabion Ve Tel Örgü İstinat Duvarları

- Toprakarme İstinat Duvarları

- Kaya Dolgu İstinat Duvarları

Ağırlık İstinat Duvarları

Diğer adı ile Masif istinat duvarları olarak da bilinmektedir. Taş ve beton gibi malzemelerden üretilmekte olan bu istinat duvarları genel olarak 4-5 metreye kadar yapılması öneriliyordur. Bu istinat duvarı ise kendi içinde harçlı istinat duvarları ve harçsız istinat duvarları olarak ikiye ayrılmaktadır.

Betonarme ve Nervürlü İstinat Duvarları

İstinat duvarlarının yüksek olması gerektiği durumlarda tercih edilmektedir ve oldukça ekonomik olmaktadır. Arazinin durumuna göre tercih edilmektedir.

Betonarme İstinat Duvarları

7 ve 8 metre yüksekliğe kadar arazinin konumu göz önünde bulundurularak L şeklinde veya ters L şeklinde olarak bazen ize T şeklinde olarak kullanılan istinat duvarlarıdır.

Prefabrike İstinat Duvarları

İnşa edilmesi gereken yer ile amacına göre kurulacak olan istinat duvarlarının tercihi oldukça önem arz etmektedir.

Donatılı Zemin Duvarları ve Kafes Tipi İstinat Duvarları

Bu istinat duvarları büyük kaya parçalarından inşa edilmektedirler. Şevlerin stabilizesini sağlamak amacı ile kullanılmaktadırlar.

Sandık, Gabion ve Tel Örgü İstinat Duvarları

Çelik kafesler yardımı ile inşa edilmiş olan bu duvarların içlerinde çeşitli malzemeler ile doldurulmuş dolgular bulunmaktadır.

Toprakarme İstinat Duvarları

Son yıllarda çok sık kullanılan bu istinat duvarları içlerinde alüminyum alaşımlı metal, galvanizli çelikler gibi birçok örtü malzemesi ile güçlendirilmekte olan istinat duvarlarıdır.

İstinat Duvarlarının Yapım Aşamaları Nelerdir?

İstinat duvarının yapılması gereken zeminin doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Değerlendirme doğru yapıldıktan sonra ardından istinat duvarının boyutuna karar verilir ve buna göre boyutlandırma işlemi yapılır.

Zemin yapısının sürekli olarak aynı kalmayacağı hesaplanmalı ve zemin yapısının değiştiği yerlerde derz bırakılması gerekmektedir.

Aralarda derz bırakılması işlemi ile oluşabilecek olağan rötre çatlaklarının da önüne geçilmiş olmaktadır.

Duvar arkasında kalacak dolgunun ise iri malzemeler yardımı ile yapılması gerekir.

Kullanılmış olan dolgu malzemesi kalın tabakalar hainde sürülerek tabakalar ardından sıkıştırılmalıdır.

Duvar arkasında bulunan suyu tahliye etmek amacı ile en uygun olacak drenaj sistemi kullanılması gerekmektedir.

Duvara atılan temel don bölgesinin altında kalacak şekilde atılması gerekmektedir.

İstinat Duvarları Neden Çöker?

Günümüzde karşımıza çok fazla çıkmakta olan ‘’istinat duvarları yıkıldı’’ haberine hepimiz şahit oluyoruz. Peki, bu istinat duvarları neden yıkılıyor, neden çöküyor?

Toprağın tutulmasını destekleyen bu yapılar birçok alanda kullanılmaktadır. Peki, bu duvarlar neden çöker? Bu nedenlerin en başında duvar arkasına yapılan drenajın yetersizliği gelmektedir. Başka bir neden ise temelin yetersiz ve eksik bir şekilde atılması gelir.

İstinat duvarının çökmesi birçok şeye bağlı olarak elbette mühendisliklerin uyguladığı yanlış işlemlerden kaynaklanabilmektedir. Bu yanlış mühendislik çalışmaları ise herhangi can ve mal kaybına neden olacak çökmeler meydana getirebilmektedirler. Bu yüzden bizler sizlere kaliteli uzman ve profesyonel ekiplerimizle beraber gerekli ve doğru hizmeti sağlıyoruz.