Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Trabzon, Giresun, Artvin ve Rize illerinde mayıs ayında çay hasadına başlanacak. 1 milyona yakın çay üreticisi, yakın zamanda bölgeye çay toplamaya gidecek. Fakat, koronavirüs tablosunda en riskli iller de bunlar. Peki, bu konuda uzmanlar neler söylüyor?

Toplanan çayların çoğu Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlere gönderiliyor. Sağlık Bakanlığı verileri, çok yüksek riskli iller arasında ne yazık ki Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki illeri gösterdi. Çay göçü durumunda vaka artışları hızlanabilir dendi.

Uzmanlar, mayı ayına kadar bölgede vakaların azaltılmasının önemini vurguladı. Karadeniz'in en önemli ekonomik ürünlerinden biri çay. Çay tarımına sayılı zaman kaldı. Bölgeye çay işçisi olarak gelecek vatandaşların Covid-19 virüsünü yayması ya da kapması muhtemel.

Öte yandan bölgenin ekonomisi adına çay tarımının aksatılmaması da şart. Şimdilik hedef, şu anki vaka sayılarını azaltmak. İlerisi için de sıkı önlemler almak.

Yetkililer, mayıs ayından evvel sektörlerden ve toplumdan destek talep ediyor. "Vatandaş ve devlet el ele bunu başarabilir" ifadelerine yer verilirken, sağlık taramalarının artırılması önerildi.