Konut fiyatları, ülkemizde pek çok kesimin yakından ilgilendiği bir konudur. Barınma ihtiyacının en temel ve en gerekli ihtiyaçlardan biri olmasının yanında ülkemizde gayrimenkul alanında yatırım oranının oldukça yüksek olduğu gerçeği de göz önünde bulundurulduğunda seneler boyunca birikim yapan insanların birikimlerine değer katmak için gayrimenkul satın aldığı görülmektedir.

Pek çok insanın yakından ilgilendiği bu konuda sağlıklı bir fiyat araştırması yapmak için son dönemde teknolojik gelişmelerin de yardımıyla internet üzerinde yer alan platformların kullanıldığı görülmektedir.

İnternet üzerinden gayrimenkul ilanlarının yer aldığı pek çok farklı platform bulunmaktadır. Gayrimenkul satın alma sürecinde bu platformların tamamına göz gezdirerek en doğru ilanı bulmak ve en avantajlı fiyatlardan faydalanmak konut satın almak isteyen kişiler için oldukça vakit alan bir süreç olmaktadır. Ev almak isteyenler için en uygun fiyatı bulmak da senelerce emeklerinin karşılığı olan miktarı biriktiren kişilerin en doğal istekleridir.

Bütün bu talepleri gören ve bu süreci ev almak isteyenler için daha kolay bir hale getiren yeni bir internet sitesi kuruldu: tr.flatfy.com . Flatfy üzerinden arama yapmak ve en uygun fiyata sahip evi bulmak artık oldukça kolay.

Flatfy, internet üzerinde yer alan tüm popüler emlak ilan platformlarındaki ev ilanlarına tek bir sayfa üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu sayede, ev alma sürecindeki hangi sitedeki evin fiyatının daha uygun olduğuna tek bir sayfa üzerinden ulaşabilirsiniz.

Flatfy platformu, Türkiye’nin en büyük emlak ilan sayfalarında yer alan ilanların yer aldığı veri tabanlarındaki veriler yardımıyla ülkemizin en büyük 10 şehrindeki daire fiyatlarına ilişkin her ay istatistik raporu yayınlamaktadır. Bu raporların en sonuncusu Kasım ayı raporu geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Şimdi, dilerseniz Flatfy arama motorunun sunmuş olduğu bu rapor üzerinden ülkemizdeki ev fiyatlarının durumuna bir göz gezdirelim.

· Kasım ayı ortalama satılık daire fiyatları

Flatfy tarafından yayınlanan raporların ilki ev büyüklüklerine göre ülkemizin en büyük 10 şehrindeki daire fiyatlarının ortalamasını gösteren yukarıda yer alan tablodur. Tabloda bulunan 1 room ifadesi 1+1 satılık daire fiyatları üzerindeki ortalama değeri belirtmektedir. Diğer ifadelerde benzer şekildedir. Örneğin, 2+1 satılık daire fiyatları 2 rooms olarak belirtilmiştir.

Tabloda yer alan verilere göz attığımızda ülkemizdeki en pahalı daire fiyatlarının tahmin edileceği gibi İstanbul şehrinde olduğunu görmekteyiz. İstanbul satılık daire fiyatları, 3 farklı ev tipinde en pahalı iken 4+1 satılık daire fiyatlarında İstanbul’un pahalılık düzeyinde 4’üncü sırada yer aldığı görülebilir.

4+1 satılık daire fiyatları için tablodaki verilere baktığımızda en pahalı şehrin İzmir olduğunu görmekteyiz. İzmir şehrinin ardından Gaziantep şehrinin 4+1 ortalama satılık daire fiyatları değerinde 2’nci sırada olduğu tablomuzda İstanbul ise 3’ncü sırada kalmıştır.

Gaziantep satılık daire fiyatları için ilginç olan durum 4+1 satılık daire fiyatları dışındaki diğer fiyatlarda en düşük şehirlerden biri olması iken 4+1 ortalama satılık daire fiyatları için en yüksek fiyata sahip 2’nci şehir olmasıdır. Bu durum, Gaziantep şehrindeki barınma alışkanlıkları ile açıklanabilir. Gaziantep’te aileler genel olarak çok kişilik geniş ailelerdir ve çok çocuk sahibidirler ve genelde tüm aile birlikte yaşarlar. Bu nedenle, daha geniş aileler için daha büyük ev ihtiyacı gerekmektedir. Gaziantep’te yaşayan insanların büyük bir çoğunluğu çok nüfuslu ailelere sahip olduğu için Gaziantep’te genel olarak 4+1 dairelere talep fazladır. Bu nedenle ülkemizin en büyük 10 şehrinde Gaziantep’in 4+1 satılık daire fiyatları için en yüksek fiyata sahip ikinci şehir olması normaldir.

· Karşılaştırmalı ortalama ev fiyatları grafiği

Flatfy tarafından ülkemizin en büyük 10 şehrine ilişkin yayınlanan raporlardan bir diğeri de tüm daire fiyatlarına ilişkin yukarıda yer alan rapordur. Rapordaki turuncu sütunlar Kasım ayına ilişkin daire fiyatını belirtirken diğer sütunda ise Ekim ayı daire fiyatları yer almaktadır. Bu sayede, hem Ekim hem de Kasım ayında ülkemizin en büyük 10 şehrinde yer alan daire fiyatlarını karşılaştırmalı bir şekilde görerek hangi şehrimizde fiyat artışlarının ne ölçüde olduğu tespitini kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Grafiğe bir göz attığımızda 10 büyük şehrimiz içinde en ucuz daire fiyatlarının Ankara şehrinde olduğunu görüyoruz. Ülkemizin en büyük 2’nci şehri olan Ankara’nın en ucuz şehir olması beklenmedik bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun nedeni olarak; Ankara’nın merkezi yerleşim yerlerinin eski olması ve yeni yerleşim yerlerinin de şehir merkezine oldukça uzak konumlara yapılmasının yanı sıra şehrin büyük yüz ölçümü ile ilçelerdeki fiyatların da etkisinin olduğu görülmektedir. Zira, bir önceki tabloda Ankara’nın 1+1 satılık ev fiyatları ölçüsünde ülkemizin en pahalı şehri olduğu görülebilir.

Kasım ayı ortalama satılık daire fiyatlarının 10 büyük şehir için değerlendirmesinde ilginç bir diğer sonuç da fiyat artışları ile ilgilidir. 7 şehirde Ekim ayından Kasım ayına daire fiyatları artış gösterirken 1 şehrimizde aynı kalmış, 2 şehrimizde ise Ekim ayı fiyatları Kasım ayı fiyatlarından daha düşük olmuştur. Grafikte de görülebileceği gibi Bursa ve Konya şehirlerimizdeki satılık daire fiyatları Kasım ayında Ekim ayına göre daha düşük olmuştur. Bu durumun nedenleri arasında kış aylarının gelmesi gösterilebilir. Zira, kış aylarında olumsuz iklim koşullarının da etkisi ile yeni ev alma ve taşınma daha zordur. Bu nedenle, gayrimenkul piyasalarının yılın diğer zamanlarına göre daha durgundur. Konya satılık daire fiyatları bazındaki düşüşün Bursa’ya göre daha az olduğu görülmektedir.

Gaziantep şehrimizde ise satılık daire fiyatlarının Ekim ve Kasım aylarında neredeyse aynı kaldığı ve bir değişim olmadığı görülmektedir. Bu 3 büyük şehrimiz dışındaki diğer tüm şehirlerimizde ise ortalama satılık daire fiyatları artış göstermiştir.

Satılık daire fiyatlarında geçen ay 200.000 TL seviyesinin altında yer alan Ankara şehrimiz bu ay yaşanılan artış ile birlikte 200.000 TL seviyesini geçmiştir. Ankara’nın da 200.000 TL seviyesini geçmesi ile birlikte ülkemizin en büyük 10 şehrinin tamamındaki satılık daire fiyatları Kasım ayında 200.000 TL’den fazla olmuştur.

Ekim ayı satılık daire fiyatlarında fiyat seviyeleri neredeyse birbiriyle aynı olan Bursa ve Antalya şehirlerimiz bu ay Bursa’daki fiyatların düşmesi ve Antalya şehrindeki fiyatların artması sonucu değişiklik göstermiştir. Antalya satılık daire fiyatları, Bursa şehrinden fazla olmuş ve en pahalı şehirler sıralamasında Antalya 3’üncü sıraya gelirken Bursa 4’üncü sırada yer almıştır.

Bunun yanında Mersin ve Adana şehirlerindeki fiyat artışları neredeyse birbirinin aynı seviyede gerçekleşmiştir. Mersin satılık daire fiyatları, neredeyse 250.000 TL olmuş ve ülkemizin en büyük 10 şehrinin 6 tanesinin ortalama satılık daire fiyatları seviyesi 250.000 TL seviyesini geçmiştir.

Editör: TE Bilişim