İllerin neredeyse tamamında vaka sayıları arttı. Son duruma göre mavi renk kalan tek bir ilimiz var. Kırmızıya boyanan harita halkın panik yapmasına neden olurken, milyonlarca kişi yazı nasıl geçireceğimizi merak ediyor.

Bilim insanları, vakalardaki artışın Nisan ayının ortasına kadar devam edeceğini öngörürken, bir pik daha yaşadıktan sonra düşüşe geçeceğimize inanıyorlar. Prof. Dr. Kemalettin Aydın, yazı rahat geçireceğimizi açıkladı. Şu anki artışın Kasım ayındaki tsunaminin artçısı olarak gördüklerini dile getirdi.

Aydın, vaka sayılarının Haziran ayı sonuna doğru 1000'lere düşeceğini, geçen yaza göre bu yazı daha rahat geçireceğimizi açıkladı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı tarafından DHA'ya yapılan değerlendirmeler şu şekilde.

"22 bin rakamını, kasım ayındaki tsunaminin artçısı olarak değerlendiriyorum. Yetkililer üzerine düşen görevlerde çok başarılı. Nisan'da düşüş başlayacaktır. Vakaların bitmesine yönelik bir tarih veremeyiz. Haritadaki son durumu değerlendiren Aydın, şu anda kapanmayı gerektirecek bir durumun olmadığını, buna gerek olmadığını söyledi.

"100 bindeki vaka sayısının yanında o şehirdeki hastalığın artış hızı, PCR pozitiflik oranı, solunum cihazı ve yoğun bakım doluluk oranı önemli. Son günlerdeki vakalar %100 artmasına rağmen 'kırmızı' dediğimiz illerde yoğun bakımdaki hastalar %25, solunum cihazına bağlanan hastalar %20 oranında arttı." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim