Meclis komisyonlarında Ak Parti üstünlüğü ortadan kalktı. Meclisteki çoğunluğuyla beraber Ak Parti Meclis soruşturma ve araştırma komisyonlarındaki üstünlüğünü de kaybetti.  
Seçim barajının seçilmesinden, Bakanların Yüce Divan’a gönderilmesine kadar pek çok konulara diğer partilere de söz hakkı getirdi.
Koalisyon ile beraber rastgele bir partinin tek başına savaş kararı, yurt dışına asker göndermek için teskere kararı ve seçime gitme kararı da alması olası değil. Yalnızca Yasama ve Yürütme’de değil, yargıda da partilerin koalisyonuna ihtiyaç var. Anayasanın 2 azasının ve Sayıştay başkanının belirlenmesi için de partiler arasında mutabakat şart.
Önemli değişikliklerden birisi de Radyo Televizyon Üst Kurulu’nda olacak. 9 kişilik heyette Ak Parti 5 üyeyle çoğunluğu elinde tutuyordu. Seçimin ardından 5 meydana gelen üye sayısı 4’e düşecek. Bu değişiklikle beraber Ak Parti azalarının tek başına karar alma gücü de ortadan kalkmış olacak. Yani RTÜK’te de koalisyonlu hükümler alınacak.
İşte 7 Haziran seçimlerinin ertesinde bizleri bekleyen soruların çoğu ve senaryolar…
Başlıyoruz… Önce Meclis’in Faaliyete Geçmesini Bekleyeceğiz.

Cumhurbaşkanı ancak milletvekili meydana gelen bir kişiyi hükümeti kurmakla görevlendirebiliyor. Bir kişinin milletvekili olması da Meclis’te yemin etmesi şart. Bunun için de YSK’nın (Yüksek Seçim Kurulu) net neticeleri açıklaması gerek. 
Haftaya Pazartesi veya en geç Çarşamba günü YSK net neticeleri açıklayacak. İki üç gün boyunca milletvekilleri TBMM’de kurulan kayıt masalarında mazbatalarını alacaklar. 

Mazbata alma işlemi bitirdikten sonra Meclis, en yaşlı üye olan CHP milletvekili Deniz Baykal’ın başkanlığında toplanacak. Milletvekilleri bu panelde yemin edecekler. Yemin ettikleri anda da milletvekili olacaklar.
Yemin merasiminin tamamlanmasını takip eden 5 gün boyunca ara verilecek. Adaylar müracaatlarını yapacaklar ve Meclis Başkanı ile Başkanlık Divanı seçilecek. Bu, tahminen 2 Temmuz tarihinde olacak.

Editör: TE Bilişim