Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altında tutmaya devam ediyor. Pandemi sürecinde, kendinizin ve ailenizin ihtiyaçlarını karşılamak biraz kafa yorucu ve zorlayıcı olabilir. Fakat, genel olarak sosyal mesafe kurallarını takip ettiğiniz ve başkalarına saygılı davrandığınız sürece, alışverişinizi çok rahat yapabilir ve ihtiyaçlarınızı büyük ölçüde karşılayabilirsiniz. Koronavirüs sürecinde alışveriş için aşağıdaki pratik ipuçlarını takip etmeniz işinizi oldukça kolaylaştırabilir.

 1. Alışveriş İçin Ailenizden Mümkünse Bir Kişi Belirleyin

 Mecburi bir kısıtlama olmasa bile, ailece karar alarak Pandemi sürecinde ev alışverişlerini yapmak için bir tek kişi belirleyin. Alışverişe genel olarak aynı kişiyi göndermek, dışarıdan eve virüs gelme olasılığını azaltır. Alışverişi yapacak kişiyi, halihazırda her gün işe gidip gelen aile üyelerinden seçmeniz isabetli bir karar olacaktır. Evde tek başınıza bırakamayacağınız küçük çocuklarınız varsa, onları yanınıza almanız daha uygundur. Ancak, çocuklarınızın hareketlerini kontrol ettiğinizden, gereksiz bir yerlere dokunmadıklarından veya diğer insanlara çok fazla yaklaşmadıklarından emin olun. Örneğin, alışverişe çıktığınızda çocuğunuzun araba koltuğunda veya bebek arabasında oturmasını sağlamanız pratik ve güvenli bir tercih olacaktır.

 2. Alışverişe Çıkmadan Önce Liste Yapın

 Koronavirüs salgını boyunca alışveriş yaparken amacınız mağaza ve market gibi yerlere mümkün olduğunca hızlı ve verimli bir şekilde girip çıkmak olmalıdır. Çoğu mağaza ve markete aynı anda giren insan sayısı sınırlıdır. Alınan bir takım önlemlere rağmen bu salgın sürecince reyonlar arasında fazlaca dolaşmak hastalığın yayılmasına neden olabilir. Bu yüzden, alışveriş listenizi evinizin temel ihtiyaçları ile sınırlandırın. Ayrıca, listenizi alışverişten sonra çöpe atabilecek şekilde mutlaka bir kağıda yazın. Listenizi telefonunuzda tutarsanız alışveriş esnasında sürekli telefonunuzu kontrol etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu davranış ise virüslerin yayılmasını hızlandırabilir. Diğer yandan, listenizdeki ürünleri, genellikle market ve mağazaların yakın reyonlarında bulunan kategorilere göre gruplandırın. Böylece alışverişinizi daha pratik ve verimli bir şekilde yapabilirsiniz. Örneğin; peynir, yoğurt ve tereyağı gibi ürünleri listenizin süt ürünleri kategorisinde sıralarsanız alışverişinizi çok daha hızlı yapma imkanı elde edebilirsiniz.

 3. Alışveriş İçin Kalabalık Olmayan Zamanları Tercih Edin

 Koronavirüs’ten korunmak için kalabalık ortamlardan uzak durmak çok önemlidir. Bu nedenle, alışverişe için kalabalığın az olduğu saatleri tercih etmek çok önemlidir. Mağaza veya marketler genelde sabah erken saatlerde veya akşam geç saatlerde fazla kalabalık olmaz. Alışveriş için mümkün olduğu kadar bu zaman dilimlerini değerlendirmeye gayret edin. Ayrıca, kalabalık olan mağaza ve marketlerden mümkün olduğu kadar uzak durun ve yakındaki diğer alternatiflere yönelin.

 4. Evinizin Dışında Mutlaka Koruyucu Maske Takın

 Evinizden çıktığınız andan itibaren mutlaka koruyucu maske takmalısınız. Çünkü, maske takmak hem sizin hem de diğer insanların virüslere karşı korunması için hayati öneme sahiptir. Koronavirüs'e yakalanmanız halinde ilk birkaç gün boyunca herhangi bir semptom görülmeyebilir. Bu nedenle, maske takmanız sizdeki olası virüslerin yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Diğer yandan, maske taktığınız süre boyunca yüzünüze dokunmamaya özen gösterin. Maskenize dokunma ihtimalinize karşı el dezenfektanınızı yanınızda bulundurun. Böylece ellerinizi kolayca dezenfekte edebilirsiniz.

 5. Market Arabaları veya Sepetler İçin Temizleyici Mendil Taşıyın

 Market arabaları veya sepetler alışveriş esnasında yaygın olarak kullanılan pratik araçlardır. Fakat, Pandemi sürecinde bunları kullanmak oldukça risklidir. Birçok mağazada dezenfekte edici mendiller mevcut olsa da, her ihtimale karşı yanınızda temizleyici mendil taşımayı ihmal etmeyin. Market arabası veya sepetini kullanmadan önce temas edeceğiniz yerleri temizleyici mendille sildikten sonra mendilinizi en yakın çöp kutusuna atın. Yanınızda çocuklarınız varsa, onların oturacakları bölgeyi ve otururken veya yanınızda yürürken dokunabilecekleri yerleri de mutlaka mendille temizleyin.

 6. Alışveriş Yaparken Yüzünüze veya Telefonunuza Dokunmayın

 Yüzünüze veya telefonunuza hijyenik olmayan ellerinizle dokunmak, Koronavirüs ve diğer virüslere maruz kalmanızın en kolay yollarından biridir. Alışverişe çıkmadan önce, cep telefonunuzu mümkünse evinizde ya da arabanızda bırakmalısınız. Eğer cep telefonunuzu yanınızda bulundurmanız gerekiyorsa, çantanızda veya cebinizde taşımanız daha doğru olacaktır. Mümkünse yanınızda küçük bir şişe içerisinde el dezenfektanı bulundurun. Yüzünüze veya telefonunuza dokunmanız gerekiyorsa ellerinizi ve telefonunuzu temizlemek için temizleyici mendil kullanın.

 7. Sosyal Mesafe Kurallarına Uyun

 Pandemi sürecinde kamuya açık alanlarda sosyal mesafe kurallarına uymak çok önemlidir. Bu nedenle, alışveriş esnasında market veya mağaza çalışanlarından ve alışveriş yapan diğer kişilerden en az 1,5 m uzakta durun. 2 veya daha fazla kişinin toplandığı alanlara yaklaşmayın. Birden fazla müşterinin bulunduğu reyonlarda alışveriş yapmadan önce mutlaka kalabalığın dağılmasını bekleyin. Eğer birisi size çok yakın bir mesafede duruyorsa, uzaklaşmasını rica etmekten çekinmeyin.

 8. Nakit Yerine Kredi Kartı veya Bankamatik Kartı Kullanın

 Koronavirüs salgını devam ederken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de nakit kullanımını mümkün olduğu kadar azaltmaktır. Bu süreçte kredi kartı veya bankamatik kartı kullanmak hijyen açısından çok daha güvenilir bir tercihtir. Ayrıca, çoğu mağaza veya markette kredi kartınızı veya bankamatik kartınızı pos makinesine kendiniz yerleştirebilirsiniz. Böylece kasiyere teslim etmeniz dahi gerek kalmaz. Nakit kullanmamak hem sizin hem de kasiyerin virüslere maruz kalma oranını azaltır. Diğer yandan, kredi kartı, akıllı saat veya akıllı telefonunuz aracılığıyla temassız ödeme özelliğinden yararlanabilirsiniz.

 9. Alışverişten Sonra Ellerinizi ve Ambalajları Temizleyin

 Alışveriş sonrası ambalajları ve ellerinizi temizlemeniz virüslerin eve taşınmasını büyük ölçüde engelleyecektir. Bu yüzden, yiyecek ve diğer ürünlerin ambalajları ile mümkün olduğu kadar az temas edin. Evinize döndükten sonra bu ambalajları yıkayın veya değiştirin. Değiştirdiğiniz ambalajları ve poşetleri birkaç gün balkonda bekleterek havalandırın. Ayrıca, kıyafetlerinizi çıkarıp doğrudan yıkayın veya havalanması için birkaç gün balkonda bekletin. Son olarak, alışveriş sonrası duşa girmek hijyen sağlamak açısından en etkili ve en pratik yöntemdir. Ancak, buna ihtiyacınız olmadığını düşünüyorsanız ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve ılık suyla yıkayın.

 10. Online Alışverişlere Öncelik Verin

 Koronavirüs sürecinde popülerliği daha da artan online alışverişler ödeme işlemi sırasında virüse maruz kalmanızı engeller. Çünkü ödemenizi evinizin rahatlığında güvenli bir şekilde yapabilirsiniz. Ayrıca, evinizde küçük çocuklarınız varsa ve onları yanınıza almadan alışveriş yapamıyorsanız online siparişler vermeyi tercih edebilirsiniz. Diğer yandan, bazı marketlerin eve teslimat seçeneklerinden de yararlanabilirsiniz. Bu nedenle, dışarı çıkma sürelerinizi azaltmak için evinizin ihtiyaçlarını mümkün olduğu kadar internetten temin etmeye çalışın. Sipariş esnasında teslimat seçeneğini mutlaka belirtin. Koronavirüs açısından güvenli olması için bu süreçte mümkün olduğu kadar kapıda ödemeyi tercih etmeyin. Siparişinizin teslimatı esnasında, kargo personeli ile yakın temastan kaçının. Bu davranış, hem onların hem de sizin virüslere maruz kalmanızı engeller. Kargonuzu teslim aldıktan sonra ürünlerin ambalajlarını temizleyin ve ellerinizi mutlaka yıkayın.

 Görüldüğü gibi, Koronavirüs tehlikeli bir hastalık olsa da birtakım önlemleri alarak hayatınızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilir ve evinizin alışverişlerini kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim