TBMM’de 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak için oluşturulan komisyon bu gün Genelkurmay 2. Başkanı Ümit Dündar’ı dinleyecek. Dönemin 1’inci Ordu Komutanı olan ve darbe girişimi sonrası yapılan Yüksek Askeri Şura’da Genelkurmay 2’inci Başkanlığı’na getirilen Dündar TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’na sivil kıyafetle geldi.

15 Temmuz gecesi darbeciler tarafından alıkonulan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulisi Akar’ın yerine vekâleten görevlendirilen Orgeneral Ümit Dündar, sözlerine “Millete ve Meclis’e karşı yapılan 15 Temmuz darbe girişimini lanetliyorum” diyerek başladı, hayatlarını kaybedenleri andı.

‘İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRÜ ARADI’

‘TSK şerefli üniforması altına gizlenen teröristlerin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgisi yoktur’ diyen Dündar darbe girişimi gecesi yaşadıklarını anlattı: “18.15 ordu karargahından ayrılıp konutuma geçmiştim. 21.40 civarında İstanbul Emniyet Müdürü aradı. İstanbul Beylerbeyi’nde olaylardan haberdar olup olmadığımı sordu. Bilgim olmadığı için ilgileri arayıp bilgi istedim. Bu arada ikinci kez aradı. İstanbul Boğazı’ndaki durumu sordu. Endişeli bir durum olduğunu hissettim. Boğaziçi Köprüsü Anadolu yakasında buluşmaya karar verdik. 22.20 civarında konutumdan tek araç, sivil kıyafetle hareket ettim. Bu arada komutanlarımı aradım. Ancak 4 aramamdan da sonuç alamadım.”

Dündar, Boğaziçi Köprüsü’nde Emniyet Müdürü ile buluştuktan sonra yaşadıklarını da şöyle anlattı: “22.45’te Boğaziçi Köprüsü Anadolu yakasında vali, emniyet müdürü ve ben küçük bir kriz merkezi oluşturduk. Tekirdağ ve Çorlu komutanlıklarından sahte bir emir yayınlandığını öğrendim. Onları emir komuta zinciri içinde yapılan bir girişimin olmadığını söyledim.”

‘NECDET ÖZEL’LE GÖRÜŞTÜM’

23.45’e kadar burada kaldıklarını anlatan Dündar daha sonra Vali ile birlikte güvenli başka bir bölgeye geçtiklerini söyledi. Dündar, eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’le bu sırada2-3 kez görüştüğünü anlattı. CHP’li Aydoğdu’nun ne görüştüğünü sorması üzerine, genel durum üzerine görüştüklerini söyledi.

Vali ile yaptıkları görüşmede basına açıklama yapma kararı aldıklarını anlatan Dündar, kendisinin de bir televizyon kanalına bağlanarak, darbeyi yapanların TSK içinde küçük bir grup olduğunu, 1. Ordu’nun önlemek için tedbir aldığını anlattığını söyledi.

Dündar, Ege ordu komutanı ile 3. Ordu Komutanı’nın telefonlarını da alıp bunları da televizyon kanallarına ilettiklerini açıkladı. Dündar, bu açıklamaların TSK’nın kalkışma içinde olmadığı güvencesi verdiğini söyledi. Dündar daha sonra Vali ile birlikte, deniz yoluyla karşıya, oradan havaalanına geçtiklerini söyledi, ardından Cumhurbaşkanı’na bilgi verdiğini anlattı. Görüşmelerde de Akıncılar üssüyle ilgili gelişmeler değerlendirildi.

‘DARBE İHTİMALİNİ DÜŞÜNMEDİK’

Dündar’ın açıklamalarının ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Komisyon Başkanı Reşat Petek, darbe girişimi öncesi böyle bir ihtimal görüp görmediğini sordu. Dündar, “Böyle bir ihtimal ve değerlendirme yoktu. Ama TSK’da FETÖ olup olmadığıyla ilgili istihbarat örgütlerinden duyumlar geliyordu. Ama bu oluşumun darbeye dönüşeceği kanaati hiç olmadı” dedi.

Dündar, Petek’in benzer bir girişim yaşanmaması için ne yapılması gerektiği sorusunu da yanıtladı. Dündar, şöyle dedi: “80’li yıllardan bu yana içinde olduklarını düşündüğümüzde insan kaynağını değerlendiriyorlar. İhraç edilenler TSK’da eğitim sürecinde değil TSK’ya katılmadan önce aldıkları eğitim ile bu noktaya gelmişler. TSK sorgulanacaksa personel alım süreci ve takip süreci ele alınmalı. Alınacak kişiler sınavı kazansa da yasa dışı örgüte mensup olmaması önem taşıyor, ama TSK’da bir istihbarat birimi yok. TSK’dan sorumluluğu atmak için söylemiyorum ama durum bu. Tüm sınavlarda soru güvenliği ve alınan kişilerin seçimi önemli. Bir çok sınavın soruları çalındı.”

‘CUMHURBAŞKANI’NI ARAMADIM’

Darbe girişimi sonrası Dündar’ın Cumhurbaşkanını arayıp İstanbul’a gelmesi konusunda güvence verdiği iddia edilmişti. Yansıyan haberlere göre Erdoğan’da bunun üzerine Marmaris’ten yola çıkmıştı. Ancak Dündar bu haberleri yalanladı. ‘Böyle bir görüşme yapmadığını söyleyen Dündar, “Cumhurbaşkanı ile 16 Temmuz sabahı İstanbul’a indiğinde havaalanında bir araya gelerek bilgi arz ettim” dedi.

Dündar, ayrıca Cumhurbaşkanlığından sadece Genelkurmay başkanına vekaleten görevlendirildiğiyle ilgili bir telefon aldığını anlattı