Akıllıca yatırım yapmak ister misiniz? Neden tasarruf edip yatırım yaptığınızla başlayın: Bir hedef. Kısa vadeli kazanç ve kayıplara aşırı tepki vermeyin. Ve geliriniz arttığında bile yaşam maliyetinizi düşük tutun.

Bilgili yatırımcılar bile dürtülerinin en iyisini elde etmesine izin verebilir. Doğal eğilimlerimizin nasıl kötü finansal kararlara yol açabileceğini anlayarak kendimize daha akıllıca seçimler yapmayı öğretebiliriz.

Hedefe dayalı yatırım, gelecekte ne için paraya ihtiyacınız olduğunu belirlemek ve yatırımları somut bir sonuç etrafında hizalamak anlamına gelir. Bir hedefinizin olması aşağıdakilere karar vermenize yardımcı olur:

  1. Nereye yatırım yapılır?
  2. Ne kadar yatırım yapmalıyım?
  3. Ne kadar süre yatırım yapmalıyım?

Kısa vadeli kayıplar sürecin bir parçasıdır. Portföyünüzün performansını sürekli kontrol ediyor ve kısa vadeli kayıplara tepki veriyorsanız, muhtemelen kendinizi geri tutacaksınız. Bunun yerine, uzun vadeli kazançlar sağlayabilecek sürece odaklanın ve yatırımlarınıza büyümek için zaman tanıyın.

Ortak yatırımcı hatalarının kaynağı.

Yatırım hataları genellikle doğal tepkilerimize dayanır. Kabul edelim: Bilgiye her zaman doğru şekilde tepki vermeyiz. Yeterince yatırımcının tepkileri zayıf olduğunda, tüm piyasayı etkileyebilir.

Davranışsal finans, psikolojinin finansal kararları nasıl etkilediğine bakan bir çalışma alanıdır. Yatırımcıların neden yaygın hatalar yaptığını anlamamıza yardımcı olur, bu nedenle onlardan kaçınmak daha kolaydır. Ama endişelenme - karmaşık olmak zorunda değil. Bu alandaki en önemli derslerden bazıları şaşırtıcı derecede basittir.

Akılda bir hedefle yatırım yapmaya çalışın.

Yatırım yapmak, verebileceğiniz en akıllı finansal kararlardan biridir. Ancak birçok yatırımcı ne için çalıştıklarını bilmeden başlar ve bu daha az akıllıca olur. Neden bir finansal portföy oluşturduğunuzu bilmiyorsanız, aşağıdakileri bilmek çok daha zordur:

  • Hangi hesap türleri kullanılır?
  • Ne kadar risk almalıyım?
  • Her ay ne kadar yatırım yapılır?
  • Suçluluk hissetmeden ne kadar harcayabilirsiniz?
  • Toplam ne kadar para biriktirmeniz gerekecek?
  • Ne kadar süre yatırım yapmanız gerekiyor?

Bunun yerine, neden ile başlayın. Gelecekte neye para harcayabilmek istiyorsun? O parayı ne zaman kullanacaksın? Bunlar sadece hisse senetleri ve tahviller değil. Yatırımınız, bir evin gelecekteki peşinatıdır. Hayalinizdeki araba. Emeklilik. Kolej. Karşılayabileceğiniz gerçek şeyler ve deneyimler.

Bir hedefe sahip olmak, yatırım yaparken tahminde bulunmayı ortadan kaldırır. Potansiyel sonuç aralığına göre tam olarak ne kadar yatırım yapmanız gerektiğini hesaplayabilirsiniz. Yatırımlarınızı nereye koyacağınıza karar vermek de daha kolaydır. 40 yıl sonra emekli olmak mı? Daha fazla risk alın ve daha fazla hisse senedi koyun. Gelecek yıl hedefine ulaşmak mı? Güvenli oyna.

Ne kadar yatırım yapmanız gerektiğini bildiğinizde, bunu aylık parçalara ayırın ve mevduatlarınızı otomatikleştirin. Yinelenen mevduatlarla, diğer harcamalar için endişelenmeden önce temelde “önce kendinize ödeme yaparsınız”. Bu şekilde, bir ay atlamak için kendinizle konuşmazsınız. (Bu iki aya, sonra üç aya dönüşüyor ve - ayy, bir yıl oldu.)

Uzun vadeye ve kısa vadeye aynı anda odaklanın

Yatırım yaptığınızda, burada ve orada kısa vadeli kayıplarınız olacak. Bu kaçınılmaz. Ve çoğu zaman portföyünüz değer kaybettiğinde ayarlamalar yapmak bir hatadır. Dünün performansına dayanarak yarının performansını tahmin edemezsiniz.

Son on yıllık istikrarlı büyüme döneminde bile, yatırımcılar her yıl bir noktada kısa vadeli kayıplara katlanmak zorunda kaldılar. Yeterli zaman verildiğinde, piyasa yukarı doğru eğilim gösterir. Ve bir gün düşük performans gösteren yatırımlar, ertesi gün bunu kolayca telafi edebilir.

Ancak portföylerinin değerinin %15'ini kaybettiğini gördüklerinde çoğu insanın düşündüğü şey bu değil. Panik yaparlar. Kısa vadeli kazançları olan fonlara ve hisse senetlerine yeniden yatırım yaparak kapsamlı değişiklikler yaparlar. Ve bu büyük duygusal kararlar genellikle yarardan çok zarar verir.

Yatırım, uzun vadeli kazançlarla ilgilidir. Kısa vadeli kayıplar sadece sürecin bir parçasıdır. Her kayıp olduğunda panik yapmayın ve muhtemelen daha büyük uzun vadeli kazançlar göreceksiniz.

Portföyünüzün küçük bir kısmını ikili opsiyonlar gibi kısa vadeli, yüksek riskli yatırımlara ayırmak da kötü bir fikir değildir. Çeşitlendirme, birçok finansal danışman tarafından yatırımcılara tavsiye edilen bir yöntemdir. Genellikle yüksek riskli yatırımlar için %5 ile %10 arasında bir bütçe ayrılması idealdir. Bu sayede şanslıysanız ve biraz para kazanırsanız, paranızı daha az riskli ve uzun vadeli yatırımlara ayırma şansınız olur.

İkili opsiyonlarda işlem yapmayı düşünüyorsanız, ilk adım saygın bir komisyoncu seçmektir. İnternette çok fazla dolandırıcı komisyoncu olduğu için, güvenilir bir komisyoncu arıyorsanız, en iyi ikili opsiyon komisyoncuları listemize göz atmalısınız. Burada bulunan liste, saygın bir komisyoncu bulmanıza yardımcı olabilir.

Yaşam tarzınıza dikkat edin.

Başarılı bir yatırımcı olmak için tutumlu yaşamak zorunda değilsiniz. Yardımcı olur, ancak daha büyük sorun, geliriniz arttıkça yaşam tarzınızı ve harcamalarınızı kontrol altında tutmanızı sağlamaktır. Çoğu insan, yaşamları boyunca küçük ücret artışları görür. %3 burada. %8 var. Düzenli harcamalarınız gelirinizle birlikte arttığında buna “yaşam tarzı sürünmesi” denir. Hedeflerinize ulaşmak için yeterince tasarruf etmenin önüne kolayca geçebilir.

Daha düşük bir geliriniz varsa, paranızın çoğunun temel ihtiyaçlara gitmesi mantıklıdır. Ancak yavaş yavaş ihtiyacınız olmayan şeylere daha fazla harcama yaptığınızda yaşam tarzı sürünmesi olur. Eğlence. Hobiler. Çıkarmak.

Düzenli harcamalarınızı her artırdığınızda, yaşam tarzınızı sürdürmenin maliyeti daha fazladır. Muhtemelen emeklilik için daha fazla biriktirmeniz gerekecek. Acil durum fonunuzun da büyümesi gerekebilir.

Daha sonra daha fazla yatırım yapacağınız beklentisiyle yatırım yapmaya başladıysanız, yaşam tarzı sürünmesi daha da büyük bir sorundur. Bazı insanlar hedeflerinden korktukları için daha fazla para kazanmaya başladıklarında yatırım yaptıkları miktarı artırmayı planlıyorlar. Sorun değil - gerçekten yaptığınız sürece.

Harcamalarda geçici artışlar sorun değil. Ancak daha fazla para kazandıkça, daha abartılı bir yaşam tarzının hedeflerinizi sabote etmesine izin vermeyin.