Devlet Başkanlığı Rezidansında gerçekleşen toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyaretine ve yaptıkları görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

“İLİŞKİLERİMİZİN DERİNLEŞTİRİLMESİ KONUSUNDA MUTABIK KALDIK”

Bugünkü ziyareti vesileyle, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin’le yıl içindeki altıncı görüşmelerini gerçekleştirdiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ile yüz yüze görüşmelerinin ve telefon diplomasisinin devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlayıştan hareketle, Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin 7. toplantısının hazırlıklarına şimdiden başladıklarını aktardı.

Siyasi diyaloğa paralel olarak, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin de yükseliş seyrine girdiğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mart ayındaki ziyaretim sırasında bazı tarım ürünlerinin Rusya’ya girişine izin verilmesi, vatandaşlarımızın çalışma izni sorunlarının hallolması gibi konularda değerli dostum Putin’in verdiği müjdeler bizleri memnun etmişti. Aradan geçen süre zarfında, ikili ekonomik iş birliğimizin önündeki tüm engellerin kaldırılması için yoğun temaslarımıza devam ettik” açıklamasında bulundu.

“İŞ ADAMLARIMIZIN ÖNÜNDEKİ TÜM ENGELLERİ KALDIRMALIYIZ”

Karma Ekonomik Komisyon Toplantısının geçen ay Kazan’da düzenlendiğini hatırlatarak, bu toplantıda domates, nar, patlıcan gibi ürünlerin Rus pazarına girişinin kolaylaştırılmasına yönelik alınan kararları memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama istiyoruz ki son kısıtlamaları da kaldıralım” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin, bu yılın ilk üç çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre ciddi bir artış sağlayarak 15 milyar doları aştığına dikkat çekti ve “Tabii evvelce 100 milyar dolar olarak açıkladığımız hedefimize ulaşmak için iş adamlarımızın önündeki, vize de dâhil olmak üzere tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor. Vize muafiyeti rejiminin eski hâline döndürülmesi bu noktada önem arz ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKAKIM VE AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ KONUSUNDA İŞ BİRLİĞİMİZ İLERLİYOR”

TürkAkım ve Akkuyu Nükleer Santrali konusundaki iş birliğinin kendi mecrasında ilerlediğini kaydederek, toplantıda bu konuların da değerlendirmesini yaptıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu projelerin zamanında hayata geçirilmesine büyük önem veriyoruz. TürkAkım’ın Rusya kısmındaki boru hattı döşeme işlemlerinin tamamlandığını memnuniyetle görmüş bulunuyoruz. Ülkemizi ilgilendiren boyutuyla da yakından ilgileniyoruz. Keza, Akkuyu Nükleer Santrali’nin beton dökme törenini de önümüzdeki haftalarda gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz. Sayın Putin’in de programının el vermesi hâlinde, bu adımı birlikte atalım istiyoruz” şeklinde konuştu.

Rusya’yla kültür ve turizm alanındaki ilişkileri de eskisinden daha ileriye taşmak istediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yılın ilk dokuz ayında 4 milyonu aşkın Rus turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlattı ve “2019 yılında Türkiye ve Rusya’da karşılıklı olarak düzenlenecek Kültür ve Turizm Yılı bu çabalarımızda önemli bir dönüm noktası olacaktır” dedi.

“SURİYE’DE SİYASİ ÇÖZÜME ODAKLANABİLECEĞİMİZ BİR ZEMİN OLUŞTU”

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında şunları kaydetti: “Görüşmelerimizde bölgesel ve uluslararası meseleleri ele alma fırsatımız oldu. Özellikle Suriye ihtilafına ilişkin son gelişmeleri değerlendirme fırsatını bulduk. Buna bağlı olarak Astana görüşmeleri ve gerginliği azaltma muhtırası, sahada şiddetin azaltılmasına önemli katkı yaptı. Gelinen noktada, siyasi çözüme odaklanabileceğimiz bir zemin oluştuğu hususunda mutabıkız. Ayrıca Sayın Putin ile Sayın Trump arasına Vietnam’da yapılan ortak açıklamayı önemsiyoruz. Netice olarak Türkiye-Rusya ilişkilerinin çok ileri bir seviyeye geldiğini görmekten memnuniyet duyuyorum.”

Ancak bu seviyeyi yeterli bulmadıklarını sözlerine ekleyen ve “Ülkelerimizin ve halklarımızın her alanda daha yakın ve güçlü iş birliği içinde olması noktasında iki taraf da hemfikir” diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özelikle de savunma sanayiine yönelik atacakları müşterek adımları çok önemsediğini söyledi.

RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN: “İLİŞKİLERDE KRİZDEN ÖNCEKİ SEVİYEYE ULAŞTIK”

Türkiye-Rusya ilişkilerinin, hemen hemen krizden önceki seviyeye ulaştığını ve ikili ticaret hacmindeki artışın bunun bir göstergesi olduğunu kaydeden Rusya Devlet Başkanı Putin de, “Bu yılın ilk 9 ay zarfında bunun artışı yüzde 36 oranında olmuştur. İnanıyoruz ki bu yılın sonuna kadar geçen yılda meydana gelen düşüşü tamamıyla telafi edebiliriz” şeklinde konuştu.

Görüşmede, Suriye çözümüyle ilgili sorunları ele aldıklarını aktararak “Terörle mücadelede var olan başarılar ışığında Sayın Cumhurbaşkanıyla siyasi çözüme yönelik çalışmalarımızı daha aktif hâle getirilmesi konusunda mutabık kaldık” diyen Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, Tahran ziyareti ve yaptığı görüşmeler hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bilgi verdiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türk heyetine verimli çalışmalarından dolayı teşekkürlerini ifade eden Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, “Astana sürecinin garantörleri olarak Rusya, Türkiye ve İran olmak üzere gerçekleştirdiğimiz ortak çalışmaların başarıyla devam ettiği ve daha sonra da aynı başarıyla devam edebileceğini söylemek istiyorum” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, KUVEYT’E GİTTİ

Basın toplantısının ardından temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi Uluslararası Havalimanına geçerek ziyaretinin ikinci durağı olan Kuveyt’e hareket etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Soçi Uluslararası Havalimanından Krasnodar Valisi Vinyamin Kondratyev, Soçi Belediye Başkanı Anatoli Pakhomov, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Novorossisk Başkonsolosu Yunus Emre Özigci ve diğer yetkililer uğurladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ziyaretlerinde refakat eden eşi Emine Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da Kuveyt'e gitti.