Milli Savunma Bakanlığı, S-400 hava savunma sisteminin Rusya'dan gelen kargo uçaklarıyla beraber teslimat sürecinin dün başladığını resmen duyurdu.

Habertürk yazarı Murat Bardakçı S-400'lerin Türkiye'ye gelişinin 12 Temmuz'a denk gelişinin tesadüf olmadığını, bu tarihin özellikle seçildiğini öne sürdü

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Sovyet tehdidine karşı ABD'ye sığınan Türkiye'ye yönelik ilk yardım anlaşmasının 12 Temmuz 1947'de olduğunu kaydeden Bardakçı Rusların özellikle bu tarihi beklediğini iddia etti. 

Murat Bardakçı bugünkü "S-400’lerin 12 Temmuz’da gelmesi tesadüf olamaz! Amerika ile ilk yardım anlaşmasını da bir 12 Temmuz günü imzalamıştık" başlıklı  yazısının ilgili bölümünde şunları kaydetti:

S-400’lerin tesliminin, daha doğrusu Türkiye’ye 12 Temmuz sabahı gönderilmeye başlanmalarının aslında çok derin ve sembolik bir mânâsı vardır: 12 Temmuz, Türkiye ile Amerika arasındaki yardım anlaşmasının imzalandığı gündür….

Gündemimizi inişli-çıkışlı şekilde seneler boyunca işgal eden “Amerikan Yardımı” meselesi Dışişleri Bakanı Hasan Saka ile Amerikan Büyükelçisi Edwin Wilson’un 12 Temmuz 1947’de Ankara’da, Dışişleri Bakanlığı’nda imzaladıkları anlaşma ile başlar. Anlaşma, Amerikan Kongresi’nin o senenin 22 Mayıs’ında Başkan Harry Truman’a bazı ülkelere “yardımda bulunması” ama aslında “mütetefik avına çıkması” için yetki vermesinin ardından Ankara’daki Amerikan Büyükelçisi Wilson’un 26 Mayıs’ta Türk Dışişleri’ne bu konuda görüşme çağrısı yapması, Dışişleri Bakanı Hasa Saka’nın çağrıya hemen ertesi gün cevap vermesi ile görüşmelere başlanmasının neticesinde 12 Temmuz 1947’de, öğlen saat 12’de imzalanmıştı.

Talihin ve tarihin cilvesine bakın: Ruslar, şimdi satın aldığımız S-400’lerin ilk partisini Amerika ile geniş çaplı ilk yardım anlaşmasını imzaladığımız tarihin 72 sene sonrasında aynı günde, yani bir 12 Temmuz’da gönderdiler!

S-400’lerin teslimatının 12Temmuz’da yapılmasının bir tesadüf olması, bana pek düşük bir ihtimal gibi geliyor! Zira, Ruslar hem bu şekilde rastlantıları bulup kullanmaya düşkün bir millettir, hem de tâââ Çarlık asırlarından itibaren siyaset ve muharebe konusundaki önemli kararları geçmişte yaşanmış belli hadiselerin yıldönümlerine getirme meraklarının hayli örneği vardır.

S-400’lerin teslim tarihi olan 12 Temmuz günü tesadüfen değil de bilerek, yani kasten seçilmiş ise, kararın böylesine sadece “Bravo” denir ve şapka çıkartılır!

Editör: TE Bilişim