Ünlü futbolcu Emiliano Sala'nın hayatını kaybettiği uçak kazası ile ilgili çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı.

BBC'nin haberine göre uçağın pilotu David Ibbotson'un söz konusu uçağı hiç kullanamaması gerekiyordu.

21 Ocak'ta Nantes'tan yeni takımı Cardiff'e katılmak için yola çıkan 28 yaşındaki oyuncunun uçağı Manş açıklarında düşmüştü. Gece uçuşu yapan uçakta Sala dışında yer alan tek kişi pilot David Ibbotson'du.

Ancak pilot Ibbotson'un renk körü olduğu ve bu nedenle ehliyetinin gece uçuşlarını kapsamadığı öğrenildi. Havacılık Kazaları Soruşturma Kurulu (AAIB) pilot lisansının soruşturmanın ana odağı olduğunu açıkladı. Ehliyetinde sadece gündüz uçuş yetkisi bulunan Ibbotson'un ABD'li bir pilotun ehliyetini kopyalayarak uçuş kariyerini devam ettirdiği düşünülüyor.

Havacılık uzmanları, yeşil ve kırmızı ışıkları ayırt etmenin karanlıkta uçak kullananlar için hayati önem taşıdığını belirtiyor. Ehliyet kapsamı dışında uçak kullanmanın yasa dışı olması nedeniyle sigorta şirketlerinin kazayı kapsamama ihtimali de bulunuyor.

Avrupa havacılık kurallarına göre gün batımının yarım saat sonrası "gece" olarak kabul ediliyor.

Arjantinli futbolcunun Cardiff'e uçuş saati takımıyla yapacağı ilk idmana göre ayarlanmıştı. Uçak 21 Ocak sabah saat 9'da kalkacaktı. Ancak Nantes'taki takım arkadaşlarına veda etmek için zaman isteyen Sala son anda uçağın kalkış saatinin 19:00'a alınmasını istedi. Ibbotson'un uçağı kalkışa hazır olduğunda güneş batalı 70 dakika olmuştu.

Ayrıca özel bir pilotun ABD'ye kayıtlı bir uçakla Avrupa'da para karşılığı yolcu taşımasının da yasal olmadığı belirtiliyor. Uçuşun yasal olması için pilot ve yolcunun ortak bir amaçla yolculuk etmesi şartı bulunuyor. (Sadece yolcunun A noktasından B noktasına gidecek olması yeterli değil)

Sala’nın bindiği uçağın pilotu olan David Ibbotson, Sala’yı daha önce Galler’den Fransa’ya uçurmuştu. Ibbotson’un dönüş yolculuğu öncesinde Facebook’tan bir arkadaşına “Aletli iniş sistemi (ILS) konusunda biraz paslanmışım” mesajı attığı tespit edilmişti.

Uçuşun masrafları transferi gerçekleştiren menajer Willie McKay tarafından ödendi. Willie McKay uçağın ve pilotun seçiminde bir dahli olmadığını belirtti.

Fransa'nın Nantes şehrinden Galler'in başkenti Cardiff'e hareket eden Piper Malibu marka jet ile irtibat, Manş Denizi'nde bulunan Guernsey Adası yakınlarında kesildi. Uçak tam olarak 20:16'da radardan kayboldu. Sala'nın cesedi Şubat ayının başında bulunurken pilota henüz ulaşılamadı. Bunda arama çalışmalarının Sala'nın bulunmasının ardından sona erdirilmesinin de payı bulunuyor.

Pilot David Ibbotson’ın kızı Danielle, Arjantinli futbolcunun cesedi bulunduktan sonra arama çalışmalarının durdurulmasına isyan etmişti. Babasının arama çalışmaları için yaklaşık 150 bin pound bağış toplandığını belirten Danielle, ITV kanalında yayınlanan ‘Good Mornig Britain’ programında “Biliyorum uçak düşeli çok uzun zaman oldu. Babamın artık hayatta olamayacağının da farkındayım. Ama yine de cesedinin bulunmasını istiyorum. Onu orada bir başına bırakmak istemiyorum” demişti.

Kazanın ardından pilotun soru işareti yaratan durumu kadar dikkat çeken bir başka nokta da Sala'nın transfer maliyeti. 17 milyon Euro'luk rekor bonservisle transfer olan Sala için Cardiff City, Nantes kulübüne ödeme yapmayacağını açıkladı. Cardiff City ile Nantes arasında yapılan anlaşmada imza parası maddesinin Premier Lig kurallarına aykırı olduğu için sözleşmenin geçerliliği olmadığı öne sürüldü. FIFA’ya konuyla ilgili bilgilendirme yapan Cardiff ekibi, bu argümanı öne sürerek Sala için talep edilen bonservis bedelini ödemeyeceğini iletti.

Editör: TE Bilişim