Türkiye’de korona virüsünün gün geçtikçe yaygınlaşmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından dün yeni bir Genelge yayınlandı. 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların sokağa çıkmasının yasaklandığı Genelgeye uymayanların 3,150 lira para cezası ödeyeceği açıklandı.

Dün gece yarısında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından sosyal medya üzerinden paylaşılan mesajda vaka sayısının 1000’e yaklaştığı, ölüm sayısının ise 21’e yükseldiği açıklanmıştı. Korona virüsü sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşların tamamının yaşı ilerlemiş kişilerden oluşması, Bakanlığın yeni tedbirler almasına sebep olmuştu. Bu kapsamda 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların evden çıkmasını yasaklanarak, herhangi ihtiyaçlarında 112 numaralı hattan taleplerini bildirmeleri istendi. Koyulan tedbir kararına uymayanların ise hem 3,150 lira para cezası ödeyeceği, hem de Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesi uyarınca mahkemeye verileceği açıklandı.

TCK 195. Madde Ne Diyor?

Türk Ceza Kanunu’nun “Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma” başlığı altında yer alan 195. madde, bulaşıcı hastalıkla ilgili karantina kararı verilmesi tedbirine aykırı davranan kişilerin 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor. Bu kapsamda 65 yaş ve üstü vatandaşların kurallara riayet etmemeleri durumunda erteleme kararı de verilmeyerek hapis yüzü görme riski ortaya çıkıyor.

Editör: TE Bilişim