Takı

Takı çok eski zamanlardan beri insan hayatında önemli bir yer tutmuştur. Önceleri her biri bir işe yarayan takılar günümüzde artık genellikle aksesuar amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. Bunun en güzel örneği olan takı gümüş yüzüktür. Takı başta boyun, bilekler, eller olmak üzere vücudun her bölgesi için bir aksesuar amaçlı kullanılabilmektedir.

Takı çeşitleri

Birçok takı çeşidi olmasına rağmen en çok kullanılanları aşağıdaki takı modelleridir.

  • Gümüş Yüzük
  • Kolye
  • Bileklik
  • Saat
  • Kemer
  • Küpe
  • Halhal
  • Yüzük

İnsanlar takıları birçok neden için kullanabilmektedir. Bu nedenler içinde takının pratik olarak bir işe yaraması, evlilik gibi sosyal statü belirtmesi için kullanılması, gösteriş amaçla kullanılması, sanatsal nedenler ön plana çıkar.

Takıların üzerlerindeki taşlar

Takılar sade görünümlerinin yanında birçok taş ile süslenebilmektedirler. Bu taşlar arasında takıları en çok süsleyenler oniks taşı, kaplan gözü, zümrüt, akik gibi doğal taşlardır. Taşlar insan vücuduna birçok olumlu katkı yapmaktadır. Hem bu yüzden hem de görsel amaçlı olarak takı üzerinde taşlar kullanılmaktadır.

Bu taşlardan bir tanesi olan ve birçok faydası bulunan akik taşı ölümsüz taş, yemen taşı olarakta  anılmaktadır. Gerginliği ve stresi azaltması, kişiyi ruhsal olarak koruması en bilinen özelliklerindendir. Bunların yanı sıra yorgunluğu azaltması, ağrıları azaltması, cilde ve kemiğe iyi gelmesi, diğer insanlarla uyumu artırması gibi özellikleri de bulunmaktadır. Bu taş takı üzerinde özelikle yüzük, bileklik ve kolye üzerinde kullanılmaktadır. Birçok  farklı rengi  bulunmasına rağmen en çok kullanılanı kızıl renkte olandır. Bunun yanında yeşil, siyah mavi renkte akiklerde takı üzerinde kullanılmaktadır.

Gerçek akik nasıl anlaşılır

Türkiye’de en çok Karadeniz bölgesinde bulunan akik taşının gerçek olup olmadığını anlamak için izlenen yöntem taş içindeki halkalanmalara bakmaktır. Halkalanmalar homojen ve taş içindeki sınırlar keskinse bunun gerçek bir akik olduğunu söyleyebiliriz.

Çelik Takı

Takı birçok malzemeden üretilmekle birlikte son zamanlara kadar en çok kullanılan takı malzemeleri altın ve  gümüştü. Son dönemlerde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte takı yapılan malzemeler arasına çelik de girmiştir. Çelik, yapısı itibariyle gümüşe kıyasla çok daha farklı, fantastik tasarımların yüzüğe dönüşmesine imkan vermektedir. Çelik takı bu yapısı itibariyle fantastik oyun ve film meraklıları başta olmak üzere çok büyük bir kitleye hitap etmeye başlamıştır.

Editör: TE Bilişim