Ülkemizde Kızılay denildiğinde akla her ne kadar ilk olarak kan bağışı gelse de Kızılay’ın aslında kan hizmetlerinin yanı sıra, Afet Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri, Sosyal Hizmetler, Eğitim ve Gençlik Hizmetleri gibi bir çok alanda faaliyet gösterdiği belirlendi. Interpress’in Kızılay Haftası nedeniyle medyada yapmış olduğu incelemeye göre, Kızılay hakkında yılbaşından bu yana medyaya 160 binden fazla haber yansırken Türk Kızılayı’nın son 10 yılda 78 farklı ülkede doğal ve insan kaynaklı afetlere müdahale etmesinin yanı sıra kuruluşundan bugüne 137 ülkeye de yardım elini uzattığı tespit edildi.

Türkiye’de kan ihtiyacının yüzde 80’i karşılanıyor… 

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre dünya çapında yılda 107 milyon ünite kan bağışı yapılırken bu sayının neredeyse yarısının yüksek gelirli ülkelerden gerçekleştiği ortaya çıktı. 71 ülke kan ihtiyacının yüzde 90’nı karşılıksız gönüllü bağışlarla sağlarken 60’ının ise kan ihtiyacının yüzde 100’ünü karşılıksız gönüllü bağışlarla karşıladığı belirlendi. Türk Kızılayı, 1957 yılında İstanbul ve Ankara’da ilk Kan Merkezlerini açarken gönüllülük esasına dayanan bağışlar ile ülke kan ihtiyacının karşılanma oranının yüzde 80’lere ulaştığı tespit edildi.

Nüfusa göre bağışçı sayısı yetersiz … 

Gelişmiş ülkelerde gönüllü kan bağışlarının nüfusa oranı yüzde 5’e ulaşırken bu oran ülkemizde yüzde 3.6 civarında olduğu görüldü. Gönüllü kan bağışçılarının sayısındaki yetersizlik önemli bir problem olarak görülürken gelişmekte olan ülkelerde, güvenli kanın sağlanamama nedenleri arasında; yetersiz gönüllü kan bağışı sebebiyle güvenli olmayan, ve en ucuz yöntemlerin tercih edilmesinin etkili olduğu tespit edildi.

Editör: TE Bilişim