Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ABD ile vize meselesinin çözümü için komisyon kurulduktan sonra ‘artık yavaş yavaş kriz aşılacak’ diyebilir miyiz?” sorusuna, “Ben, krizi buna bağlantılı olarak görmüyorum. Krizin sebebi büyükelçidir” yanıtını verdi. ABD Ankara Büyükelçisi John Bass’in zaten 2-3 gün içinde gideceğini belirten Erdoğan, kriz sürecini yine aynı büyükelçinin yönettiğine dikkat çekti. Bu durumun hem ABD Dışişleri Bakanı hem de Başkan’ın durumunu zayıflatacağını söyleyen Erdoğan, “Hele hele Başkan’a da saygısızlık olur” dedi.

BİZ ASİL BİR DEVLETİZ 

ABD’nin kararının ardından mütekabiliyet kuralını işlettiklerini vurgulayan Erdoğan, “Çünkü burası Türkiye, “Asırlara baliğ bir geçmişe sahip asil bir devletiz biz. Kabile devleti değiliz. Biri suç işlemişse, pekala soruşturmaya da maruz kalır, gözaltına da alınır” diye konuştu.

GÖRÜŞME TALEBİ OLMAMIŞ 

Bass’in iddia ettiğinin aksine avukatı ya da ailesinden şüpheli Metin Topuz’la görüşme talebi olmadığını ifade eden Erdoğan, “Gidip ailesi de avukatı da elbette görüşebilir. Bu konularda savcılarımız olumlu düşünüyor” dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da burada araya girerek, talebin yeni geldiğini ve şüphelinin bugün avukatıyla görüşeceğini belirtti. 

15 Temmuz’un failleri bu süreçle ortaya çıkıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD yönetiminin FETÖ ve darbe şüphelileri karşısında izlediği tavrın 15 Temmuz’a ilişkin yeni bir zemin yarattığını söyledi.   

Konsolosluk çalışanlarının gözaltına alınmasının misilleme olduğu yönündeki iddialar için Erdoğan, “Türkiye bir hukuk devletidir, misilleme olamaz” dedi. Buna karşın ABD’de tutuklanan Rıza Sarraf’ın iki yıldır hala mahkemeye çıkarılmadığını, Halkbank yöneticisinin tutuklandığını ve korumaları hakkında mesnetsiz iddiarda bulunulduğunu ifade eden Erdoğan, “Bunlar kabul edilebilir şeyler değil. Bütün bunlardan sonra FETÖ olayı çok daha farklı bir yere doğru bir zemin tespit ediyor kendine. Bu zemin de şu: 15 Temmuz olayının failleri ortaya çıkıyor” dedi. Erdoğan, “Konsolosluklarının içerisinde FETÖ faili ajanlar bulunuyor. Benzer ajanlar şu anda Amerika’da da var. O ajanlar da Kongre ile çok sıkı ilişki içinde. Zaten FETÖ’nün baş ajanı Pensilvanya’da. ABD’nin bu işlerde seyirci kalmaya devam etmesi, stratejik müttefikle bağdaşan bir tavır olarak değerlendirilemez” diye konuştu. 

İşimiz bitmedi, S-500’ler de gelecek

Erdoğan, Rusya’dan alınacak S-400’lerin ortak üretiminde sıkıntı olup olmadığına ilişkin olarak, “Herhangi bir sıkıntı yok. Birinci pakette ortak üretimimiz olmayacak. Ama ikinci paketten itibaren artık ortak 
üretimin adımlarını inşallah atacağız. İşi S-400’lerle bitirmeyi düşünmüyoruz. S-500’lerle ilgili de Sayın Putin ile görüşmelerimiz oldu. Temenni ederim ki bu görüşmelerimizi hayata geçiririz” dedi. 

Melih Bey ile dediğiniz konuları da görüştük

Erdoğan, Melih Gökçek ile yaptıkları görüşmede Külliye’ye otopark ve müze projesiyle birlikte partideki süreci de konuştuklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Beştepe’de Anakara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile yaptığı görüşmenin detayları da soruldu. Gökçek’e istifa için 3 ay süre verdiği iddiasının doğru olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Külliye’nin yan tarafına yapılacak müze ve otopark projesinin konuşulduğunu belirtti. “Sizin ifade ettiğiniz konulara girme durumu da oldu” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunları aramızda konuştuk, görüştük. Olay sadece Melih Bey’in şahsında olan şeyler değildir. Partimizde, bazı yerlerde bir değişim iradesi söz konusudur” dedi.

Zamanımız az 

‘Seçimle gelen, seçimle gider’ itirazının doğru olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunlar tabii ki bir iradenin yaptığı ön seçimler vesaire neticesinde buralara geliyorlar. İlanihaye buralarda kalınacak diye bir şey yok. Bu hafta, önümüzdeki hafta içerisinde bazı görüşmeleri yapacağız, ondan sonra da nihai kararımızı vereceğiz çünkü her geçen vakit aleyhimizedir ve buna da pek tahammül edemeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

BURSA SORUNLU 

“Ankara ve Balıkesir dışında, sorunlu başka il var mı?” sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bursa” yanıtını verdi. 

IKBY’ye tüm kapılar kapanacak  

Kuzey Irak’taki gelişmeleri de değerlendiren Erdoğan, sınır kapılarını İran ile eşgüdümlü olarak kapatacaklarını söyledi. Erdoğan, “İkinci hamle olarak Erbil’e ve Süleymaniye’ye iniş-kalkışlara hava sahalarımızı tamamen kapatacağız” dedi. 

Afrin kontrol altında 

Erdoğan, “Mümbiç ile ilgili, gerekirse orada da gerekli adımlar atılacaktır. Ama Afrin ile ilgili konuşmama hiç gerek yok; zaten Afrin şu anda kontrol altındadır. Afrin’de en ufak bir yanlışa tahammülümüz yok. Çok açık söylüyorum” dedi. 

Bir kendini bilmez için ilişkimizi feda ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Obama yönetiminden kalanlar ilişkileri bozmak istiyor.

Çok yönlü ve çok aktörlü kirli bir planla Türkiye’nin yükselişinin engellenmek istendiğini vurgulayan Erdoğan, “İşte son dönemdeki Amerika ile Türkiye arasındaki vize gerginliği bunun en güzel ifadesidir” dedi.

Muhalefet zavallı

“Amerika’nın, Türkiye gibi bir stratejik ortağını, bir kendini bilmez büyükelçiye feda etmesi kabul edilemez” diyen Erdoğan, “Eğer bir koskoca ABD’yi Ankara’da büyükelçi yönetiyorsa yazıklar olsun” ifadelerini kullandı. Erdoğan, Amerikan büroksasisi içinde kalan eski yönetimin, yeni yönetimle Türkiye arasındaki ilişkileri baltalamaya çalıştığını ifade etti. Erdoğan, “Ülkemize diz çöktürmek için alınan kararlardan kendi hükümetini sorumlu tutan kişi aklını, hırslarının emrine vermiş bir zavallıdır. Şimdi hesaplar yapıyorlar şu vize olaylarıyla ilgili, ‘ülkemizin kaybı 50 milyar filan’ diye. Neye göre bu hesabı yaptılar anlamak da mümkün değil. Ana muhalefetin başındaki adamın geçmişine baktığın zaman, zaten bunlar Amerika’daki liderlerin, afedersin lider poposunu tırabzana dayıyor, o da karşısında el pençe divan duruyor” dedi.   Artık SIG Sauer kullanılmayacak

Erdoğan, “Biz size muhtaç değiliz. Biz sizden paramızla silah istediğimiz zaman ‘kongre’ diyorsun ama terör örgütüne üç beş kuruş para dahi almadan gelip silahı ücretsiz olarak veriyorsun. Bundan sonra artık Sayın Bakan’a da burada söylüyorum, ‘SIG Sauer’ diye bir silah, bizim polis teşkilatımız kullanmayacaktır, kullanmamalı. Artık biz kendi ülkemizin silahlarını kullanmak suretiyle bu adımları atacağız” dedi. 

Vatandaşımı itirafçı yapmak istiyorsun! 

Erdoğan: Bir taraftan ‘Demokrasinin ana vatanıyız’ diyeceksin, diğer taraftan teröristi saklayacaksın; Öbür tarafta vatandaşımı, iki yıl oldu neredeyse, kalkacaksın, hiçbir şey ortaya koymadan yargılayıp, itirafçı olarak da kullanmak isteyeceksin. Demokrasimize kastetmiş darbecilerin, sokaklarında elini kolunu sallayarak gezdiği hiçbir ülkeden, Türkiye’nin demokrasi dersi almaya ihtiyacı yoktur” 

Profesör olsan ne yazar? 

Bir televizyon kanalında Türkiye’nin Ortadoğu ülkesi olduğunu iddia eden İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Erdem’i sert sözlerle eleştiren Erdoğan, “Bunlar haddini bilmiyor. Senin her yerin profesör olsa ne yazar? Televizyonda bunlar izlenildiği zaman ben nefret ediyorum. Bunlardan çıkan öğrenciden hiçbir şey olmaz. O öğrenciler zaten bu tür hocaların öğrencisi olmaktan da inanıyorum ki nefret ediyorlar” dedi.

AMAÇ BİZİ KUŞATMAK  

Erdoğan, YPG’ye 3 bin 500 tır ile yapılan silah yardımlarını eleştirerek, “Güney sınırımız boyunca oluşturulmaya çalışılan terör koridorunun amacının DEAŞ’la mücadele olduğunu kim iddia edebilir? Yalan. Terör koridoru, sadece Türkiye’yi kuşatmaya yöneliktir” diye konuştu.   

Bir kadına omuz atan ahlaksızlar!

Bekçilik sistemini getirdik. Bu sistemin çok daha iyi çalışması lazım. Bunların caddelerde yürüyen bir kadına omuz atıp ondan sonra tekmelemek, yumruklamak... Bu tür ahlaksız, adi kişilerin bu toplumun içerisinde yer almasını ben hazmedemiyorum. Çünkü bu milletin şanından değildir bu. 

Editör: TE Bilişim