Can ve mal güvenli risklerinin önlenebilmesi için teknolojik sistemler kullanılmaya başlandı. Evenos yangın güvenlik sistemleri firması, tüm bina sistemleri için farklı yangın algılama ve alarm sistemleri kurulumları yapıyor. Yangınlarda erken uyarı sistemi, yangının başlamadan kontrol altına alınması açısından çok önemlidir. Duman algılaması yapıldığı anda erken uyarı sistemi çalışır ve ilk müdahale işlem aşamasının daha hızlı yapılmasını sağlar.

Yangın Alarmı Nasıl Çalışıyor?

Yangın erken uyarı sistemleri kurulumlarını yapan evenos firması, sistem gereçleri, kurulumu ve çalışma sistemi hakkında bilgilendirme yapıyor. Yangın alarmı sistemleri, duman hassasiyeti ayarına göre çalışıyor. Ortamda oluşan duman yoğunluğu, sisteme entegre olan sensör çeşitleri tarafından algılanıyor ve sesli alarm şeklinde çalışmaya başlıyor. Aynı zamanda yangının önlenmesi için su ya da köpük püskürtme sistemleri de devreye giriyor.

Yangın Erken Uyarı Sistemi Kurulumu

Binaların yapılarına ve kullanım amaçlarına göre yangın erken uyarı sistemleri farklı özellikler kullanılarak kuruluyor. Ortamda oluşan dumanın insanları ve canlıları olumsuz etkilememesi için duman tahliye kapakları kullanılıyor. Erken uyarı sistemi duman algılaması yaptığı anda çalışır ve bilgilendirme sistemini devreye sokarak, itfaiye, güvenlik birimleri ve bina sahiplerine bildirim gönderir.

Yangın Alarm Sisteminin İşlevleri

Yangın erken uyarı sistemleri kurulumları, keşif ve projelendirme çalışmaları ile yapılır. Projelerde yangın perdeleri ve diğer sistemlerin hangi noktalara konulacağı belirlenir. Yangın alarm sistemlerinin en iyi koruma sağlayabilmesi için temel işlevleri şunlardır.

  • Bilgilendirme,
  • İtfaiye ve diğer yetkili mercilere bilgi yönlendirmesi yapma,
  • Söndürme sisteminin çalışmasını sağlamak,

Bu işlemler, duman yoğunluğu algılandığı anda çalışmaya başlar ve erken uyarı sistemi ile gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.

Binalar İçin Yangın Algılama ve Alarm Sistemlerinin Kurulumu

Konut ya da iş yeri türündeki tüm binaların girişleri, kat aralıklarında belirli noktalara yangın dolapları konulur. Bu dolaplarda, yangın anında basıncı su kullanımını sağlayacak ve yeterli uzunlukta su boruları, su sistemleri yer alır. Binalar için yangın algılama ve alarm sistemleri kurulumları yapılırken, mobil bilgilendirme sistemlerine entegre edilir. Bu yangının ilgili kişi ve birimlere anında iletilmesini sağlar.

Yangın Algılama Sistemleri

Yangın algılama sistemleri kurulumlarında profesyonel çözüm önerileri geliştiren firma, uzman elemanların yapacakları keşif ve tespitlerle en iyi sistem kurulumunu yapıyor. Yangın algılama ve erken uyarı sistemleri uygulama şekilleri şunlardır.

  • Analog ihbar sistemi,
  • Konvansiyonel yangın ihbar sistemi,
  • Kablosuz yangın sistemi,
  • Termal kameralı yangın erken uyarı sistemi,

Bu sistemler, binaların koruma önceliklerine ve müşteri taleplerine göre kullanılıyor.

Yangın Erken Uyarı Sisteminin Özellikleri

Yangınla mücadelenin en önemli aşaması, algılama ve uyarı sistemlerinin kullanılmasıdır. Yangın erken uyarı sistemleri üç karakteristik özelliğe sahiptir. Yangının oluşmasına neden olan duman, ısı ve alev durumlarından biri ya da birkaçının aynı anda algılanması ile çalışmaya başlar. Yangına neden olan duman, alev ve ısının algılanabilmesi için çeşitli detektör sistemleri kullanılarak sistemin daha güvenli olması sağlanıyor.

Yangına Karşı Önlem Alma

Yangına karşı önlemlerin nasıl alınacağı ve hangi sistemlerin nasıl kurulacağı konusunda profesyonel destek ve hizmet alabiliyorsunuz. Yangın erken uyarı ve alarm sistemleri, en hızlı şekilde ilk müdahalenin yapılmasını sağlar. Yangına ne kadar erken müdahale edilirse can ve mal kaybı riski o kadar azalacaktır.

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın erken uyarı sistemleri kurulumları yapılırken, kapalı alanın kullanım özelliklerine göre söndürme sistemleri kullanılıyor. Bu sistemler arasında, sulu söndürme, köpüklü söndürme, temiz gazlı söndürme, CO2 söndürme sistemleri yer alıyor. Projelendirmeler, binalara özel bu sistemler kullanılarak yapılıyor.

 

Editör: TE Bilişim