HaberTS- Haber Servisi- Türkiye ve Yunanistan kısa süre önce çok büyük bir şekil de gerilmişti; ülkemiz Akdeniz’de sondaj aramaları başlattıktan sonra yunan devleti ve onun gözetiminde olan Rum kesimi sürekli bize karşı tehditler savurmaya başladı. Türkiye bu tehditlere kulak asmadan işine devam ederken, yapılan hamleler ülkemizi Akdeniz’den çıkaramaya yönelik çalışmalardı. Türkiye ve Yunanistan bu krizden sonra daha sonra yine krizler yaşadı ve en son iki ülke de savaş pozisyonu aldı. Bugün yapılan açıklama ile birlikte MSB bakanı Akar Yunanistan’ı masaya beklediklerine ilişkin çağrıda bulunmuştu. Çağrı yaparken de Yunanistan’dan dostumuz diye bahseden sayın bakanın yaptığı açıklamadan sonra sonuç merakla bekleniyor.

Yunanistan çağrı yapmalıydı

Türkiye dünyaya barışçıl bir siyaset izlediğini göstermeye çalışıyor ama bu çaba pekte işe yarayacak bir çaba değil. Dünya ülkeleri özellikle bizimle problemi olan ülkeler her zaman bizleri haksız görüyorlar. Biz ağzımızla kuş tutsakta onların bu tavrı değişmeyecek. Yine de Türkiye dünya kamuoyuna biz barışçıl bir ülkeyiz ve kimse ile derdimiz yok mesajı verdi. Bu açıklamadan sonra Yunanistan, ne tepki verecek ve ülkemize karşı nasıl tavır alaka bunu bekleyip göreceğiz. Türkiye ve Yunanistan arasında hala ilişkiler gergin ki bunun sonucunda savaş beklentisi var. Şu ana Türkiye yumuşatma politikasında çaba gösterse de yine de problemler ortada duruyor.

Akdeniz’den çıkmayız

Yunanistan ve Türkiye’nin asıl gerildiği konu Akdeniz meselesidir. Akdeniz’de Türkiye daha geniş alanlara açıldığı için bu kadar problem oluştu; aynı problemlerin bitmesi için de Türkiye’nin bu yerden çıkması gerekiyor. Akdeniz’de ekonomik bağımsızlığa hedef koymuş bir Türkiye bu topraklardan çıkar mı? Bunun cevabının ülke olarak hayır olduğunu çok iyi biliyoruz; Türkiye Akdeniz’den istediğini almadan çıkmayacaktır. Bu bölge için savaşı bile göze alan bir Türkiye’den bahsediyoruz ki ülkemiz Navtex ilanı bile yaptı. Şimdi Yunanistan ile mutabakata varmak için bölgenin terki asla söz konusu olmaz. Yunanistan’da bu bölgeden çıkmadığımız sürece bize yanaşmaz. O yüzden şu an bir mesajdan ileri seviyede değiliz.

Altın düşecektir

Bu konuya değinmişken, ekonomik olarak da birkaç kelime demek istiyoruz; altın Türkiye ve Yunanistan gerildikten sonra iyice yükselmişti; şimdi Türkiye’nin çağrısı ile birlikte bir yumuşama dönemine girecektir. Çok büyük bir düşüş olmasa bile düşme bekleniyor; savaş hali altını her zaman körükler, sayın bakanın yaptığı açıklama ile birlikte bu kor ateşe birazda olsa su dökülmüş olur.