Van’da otizmli ve görme engelli 13 yaşındaki İlayda Tuna, çaldığı piyanoyla herkesi kendisine hayran bırakıyor.

Edremit ilçesi Fırat Mahallesi’nde bulunan Mustafa Cengiz İlk ve Ortaokulunun görme engelliler sınıfında eğitim gören İlayda Tuna (13), org-piyanoyu bir sanatçı edasıyla çalıyor. Eğitim gördüğü okulda üstün başarılarıyla öğretmenlerini kendine hayran bırakan İlayda, zaman zaman okulda düzenlenen etkinliklere katılarak piyano çalıyor. Arkadaşlarının etkinliklerde okuduğu şiirleri de ezberleyen İlayda, güçlü hafızasıyla da herkesi şaşkına çeviriyor. Hastalıklarından dolayı okuldaki arkadaşları ile iletişim kuramayan küçük İlayda, müzikle yeniden hayata tutundu.

İHA muhabirine konuşan Okul Müdürü Şerafettin Aysan, hem otizmli hem görme engelli olan İlayda’nın diğer öğrencilerden farklı marifetlerinin olduğunu belirtti. İlayda’nın işitme duyularının çok gelişmiş olması nedeniyle müzikle arasının çok iyi olduğunu ifade eden Okul Müdürü Aysan, "Görme engelliler sınıfı Van’da ilk olarak Mustafa Cengiz İlk ve Ortaokulunda bulunmaktadır. Görme engelli öğrencilerimiz çok farklı ve zeki öğrencilerdir. İlayda ise, bunlardan daha farklı bir öğrencimizdir. İlayda; hem görme engelli, hem de otizmli bir öğrencimiz. Müzik konusunda kulağı çok gelişmiş. Kendisi görmediği halde çok güzel müzik çalıyor. Bu yüzden hem sınıf öğretmenimiz, hem de biz bu konuda çok duygulanıyoruz. Görme engelli öğrencimizin bu denli bir zekasının olması çok önemli bir konudur" dedi.

"İlayda yalnızlığını müzikle gideriyor"

İlayda’nın üstün başarılarını geçtiğimiz yıl keşfettiğini dile getiren sınıf öğretmeni Emine Güler ise "İlayda’nın piyanoyu bu kadar düzgün çalabildiğini geçen yılın mayıs ayında fark ettim. Bu yüzden çok heyecanlandım. Otizmli öğrencilerimiz genellikle iletişim kurmuyor ve sosyal etkileşimleri çok zayıf oluyor. Sosyal etkileşimleri çok zayıf olan İlayda, bu konuda biraz yalnız bir çocuk. Tabi bu yalnızlığını müzikle gideriyor. Piyano-orgun başında çok mutlu oluyor" diye konuştu.

"İlayda bir cevher ve ben işleyemiyorum"

Kendisine hayran bırakan özel yetenekleri nedeniyle küçük İlayda’yı ’işlenmemiş bir cevher’ olarak tanımlayan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlayda çok düzenli ve çok zeki bir çocuktur. Hafızası da çok kuvvetli bir öğrencimizdir. Geçen yıl Engelliler Haftası etkinliğinde bütün öğrencilerimizin şiirlerini ezberlemişti. Bunu ben tesadüfen öğrendim. İlayda’nın org çalabildiğini fark ettiğimde çok heyecanlanmıştım ve çok mutlu olmuştum. İlayda bir cevher ve ben işleyemiyorum. Bu durumda gerekli yerlere başvuruda bulunduk. Ancak elimizden çok fazla bir şey gelmedi. İmkanlarımız kısıtlı, ama bu imkanlarımız geliştirilebilinir diye düşünüyorum."
Kaynak: iha