Hatay ve Osmaniye’de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. Yıl Dönümü dolayısıyla törenler düzenlendi.

Antakya Şehitliğinde düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşı okundu.

Vali Ata, şehitlik şeref defterine şunları yazdı:

“Aziz şehitlerimiz, Türk milletinin eşsiz mücadelesinin neticesi olan ve dünya tarihine ‘Çanakkale Geçilmez’ dedirten destansı zaferin yıldönümünde manevi huzurunuzdayız. En güçsüz görüldüğü dönemde dahi vatanı, bayrağı, dini ve istiklali söz konusu olduğunda Türk milletinin neleri başarabildiğinin ispatı olan Çanakkale, bugün de ülkemiz ve geleceğimiz üzerine plan yapanların unutmaması gereken ibretlik bir derstir. Sizlerin mübarek canınız pahasına bizlere emanet ettiğiniz Türkiye Cumhuriyeti’ne gerektiğinde aynı fedakarlık ve artan bir kararlılıkla sahip çıkacağımızdan şüpheniz olmasın. Milletimizin gönlünde ebediyen yaşayacak aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun”

Daha sonra şehit mezarlarını ziyaret eden Vali Ata ve protokol üyeleri tarafından çiçekler bırakıldı. Şehitler için dualar edildi.

Şehitlikteki törene, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan vekili Ömer Dolar, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal’da katıldı.

Osmaniye

Osmaniye’de Asri Mezarlıktaki şehitlikte düzenlenen tören, çelenklerin sunulması, saygı duruşunda bulunulmasıyla başlarken saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Piyade Üsteğmen Cihan Karakaş yaptı.

Şehitleri minnet ve şükran duygularıyla andıklarını kaydeden Karakaş, Çanakkale Savaşının farklı anlamı olan destansı bir öykü olduğunu belirtti.

Osmaniye Valisi Ömer Faruk Coşkun, konuşmanın ardından şeref defterini imzaladı. Vami Coykun şeref defterine şunları yazdı:

“İstiklal Savaşı’nda elde edilen zaferin adeta bir ’ön sözü’ ve başlangıcı olan Çanakkale Zaferi, milletimizin tarih boyunca kazandığı en parlak zaferlerden ve en büyük kahramanlıklardan biridir. Çanakkale topyekün bir direniştir. Şehidi şehit yapan manaya sevdalı bir milletin şehit şehit dirilişinin destanıdır. Eşlerin hasretidir, yavukluların elini yüreğine basmasıdır, evlatların yetimliğidir. İnsanüstü fedakarlıklarla, millet ve bayrak sevgisinin örnekleriyle dolu bu destanın kahramanları bizlere bıraktıkları manevi miraslarla gönlümüzde daima yaşayacaklardır. Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha Çanakkale Zaferi’nin 103. yıl dönümünü kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk ve Çanakkale şehitleri olmak üzere, ezan susmasın, bayrak inmesin, namahrem eller bu temiz topraklara değmesin diye toprağa düşen bütün şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum.”

Kur’an-ı Kerim okunmasından sonra İl Müftü Yardımcısı Ahmet Demirel dua yaparken program, protokol üyelerinin şehit mezarlarına karanfil bırakmasıyla sona erdi.
Kaynak: iha