HİDROLİK BLOK

Hidrolik blok, sistem bileşenlerinin arasındaki sıvı akışının yönlendirilmesi ve kontrol edilmesini düzenleyen, kontrol elemanlarının hız, basınç ve yön ayarlarının yapıldığı, valf gruplarını birleştiren, hidrolik sistemin hareket ve kontrol mekanizmasının sağlandığı noktadır. Kullanım alanı ve uygulamalarına göre özel olarak imal edilen GGG40 Sfero Döküm veya alüminyumdan üretilen bloklardır.

Makinelerin işlevlerini doğru ve etkili bir şekilde gerçekleştirebilmeleri ve düzenli çalışabilmeleri için bu bloklara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu blok üretiminde farklı tasarımlar bulunmaktadır, manifold sistemi hidrolikte oluşan sızıntı noktalarının sayısını azaltmalıdır. Sızıntısız tasarımlarda ise, ana şahmerdanda daha yüksek basınçlandırma oranları da sunmaktadır. 

Makineler için çeşitli kontrol elemanlarının üretilmesine olanak sağlar. Blokların kütleleri, hacimleri ve diğer detayları ile birlikte yüksek sızdırmazlık özellikleri ön plandadır. Bu blokların kullanım alanı olarak, makine ve otomobiller başta olmak üzere fabrika, inşaat, tersane ve taşıma sektörlerinde de kullanılmaktadır.

Sıkma, destekleme, bükme preslerinde, kesme preslerinden, delme preslerinde kullanılmakla birlikte, açma-kapama, kaldırma-indirme, itme ve çekme silindiri olarak kullanılabilmenin yanında daha birçok sektörde kullanılmaktadır.

HİDROLİK BLOK ÇEŞİTLERİ
Hidrolik Blok özelliklerine ve çeşitlerine göre akışkanın etkili bir şekilde görev yapmasında ve yönlendirilmesinde büyük yarar sağlar.

Blok çeşitleri aşağıdaki gibidir;

  • Basınç Emniyetli Bloklar: Basıncı sınırlı tutarak oluşabilecek yüksek basıncı dengeler, makinelerin düzenli çalışması için gerekli basıncı sağlayan bloklardır.
  • Basınç Düşürme Blokları: Hidrolik devrede birbirinden farklı basınçlarda birden fazla eleman kullanılır bu elemanlar birbirinden farklı basınçlarda çalışır. Basınç düşürme blokları, bu elemanların işlevlerini gerçekleştirebilmesi için, gerekli olan basıncı meydana getirir.
  • Boşaltma Blokları: Hidrolik akışkan sıvının depoya yönlendirilmesini sağlayan bloklardır
  • Yön Kontrol Blokları: Hidrolik devredeki akışkan sıvının yönünü belirleyen, akış yolunum açılıp kapanmasını sağlayan yön tayininde görev alan bloklardır.

Editör: Özge Özkan