İki ve üç tekerlekli şerit testere satın alırken, her iki makinenin benzersiz yönlerini anlamaya çalışmak oldukça önemlidir.

Şerit testere satın alırken göz önünde bulundurulması gerekilen faktörlerden biri de ihtiyaca en uygun makine türüne karar vermektir. Ayrıca makine ile kesilecek malzeme türlerini de dikkate almak akıllıca olacaktır.

İki temel model mevcuttur: iki tekerlekli ve üç tekerlekli şerit testere. İki makine arasında her ikisinin de avantajları ve dezavantajları vardır.

Üç tekerlekli şerit testere, testere bıçağının aşağı hareket kesme tarafı ile yukarı dönüş tarafı arasında kesme mesafesi sağlar. Bu, daha büyük ahşap genişliklerini keserken avantajlıdır. Ancak üç tekerleği nedeniyle bu tip şerit testere makinesi bir devirde üç kez yön değiştirmek zorundadır. Bu, aşınmayı artırmaya çalışır ve testere bıçaklarının iş sertleşmesi nedeniyle erken kırılmasına neden olur.

İki tekerlekli şerit testere çeşidine kıyasla, üç tekerlekli bir testerenin tekerlekleri daha küçüktür ve bu nedenle daha ince bir testere bıçağı kullanır. Bıçak daha dar bir daire içinde döner ve metal yorgunluğuna neden olarak erken bıçak kırılmasına neden olur. Küçük çaplı tekerlekler, sürüş için daha az temas alanı sağlar ve ağır kesme sırasında kayma meydana gelir.

Üç tekerlekli şerit testere daha fazla boğaz derinliği sağlasa da hala birkaç sorun söz konusudur. Çoğu, doğrudan üreticilerden özel sipariş bazında elde edilen özel amaçlı, ultra ince bantlara sahip üç tekerlekli şerit testere kullanır. Bu, teslim sürelerinin uzun olabileceği ve fiyatların yüksek olabileceği anlamına gelir.

Şerit testere makinası için tıklayın.

İki tekerlekli şerit testerenin kullanımı daha kolaydır. Kesme işlemi sırasında düzgün bir şekilde hizalamak ve hizada tutmak daha kolaydır. Bıçak sadece iki kez yön değiştirir, bu nedenle bıçak ömrü üç tekerlekli şerit testere makinesine kıyasla 1/3 daha uzundur.

İki tekerlekli şerit testere kesim performansında daha olumlu sonuç verir ve ağırlıklı olarak ahşap ve metal kesme gibi genel amaçlı uygulamalarda kullanılır.