İltihaplanmaya ne iyi gelir? İltihaplanma genel bir sağlık sorunudur ve hastalıklara sebep olarak, kişinin kendini kötü hissetmesine yol açar. Peki, bununla nasıl baş edilebilir?

Enflamasyon (İltihaplanma), düzinelerce sağlık sorununun arkasındaki gizli suçludur – bazı yaşam tarzı alışkanlıkları, iltihabı vücuttan uzak tutmaya yardımcı olabilir.

"Anti-inflamatuar yaşam tarzı" gibi ifadeler bugünlerde çok popüler, ancak tamamen doğru değiller. Gerçek şu ki, vücudunuzu tüm iltihaplardan kurtarmaya çalışmak aslında imkansızdır - işe "iyi" iltihaplanma ile "kötü" iltihaplanma arasında ayrım yaparak başlamalısınız.

Akut Enflamasyon ("İyi")

Bir sağlık uzmanı, vücudunuzun travma ve enfeksiyona yanıt verebilen bir inflamatuar sisteme sahip olduğunu söylüyor. Akut inflamasyon olarak adlandırılan ilk tip, vücudunuzun bir bölgesinin ağrıdığı ve kırmızılaştığı ve şiştiği bir reaksiyondur. Akut iltihaplanmada bu belirtiler görülür. Soğuk algınlığı semptomları (hapşırma, yüksek sıcaklık, tıkalı burun, şişmiş bezler), son derece rahatsız edici olsa da, vücudunuzun yabancı enfeksiyonla savaştığını gösterir.

Düşük Dereceli Sistemik Enflamasyon ("Kötü")

"Kötü" inflamasyon ise düşük dereceli sistemik inflamasyon olarak adlandırılır. Akut inflamasyonla aynı biyolojik tepkileri verir, ancak net bir başlangıcı, ortası ve sonu yoktur. Esasen, asla tamamen geçmez, sadece sisteminizde var olur ve işte bu noktada işler tehlikeli hale gelir.

Sistemik iltihaplanma hastalığa açılan bir kapı gibidir. Kanser, kalp hastalıkları, diyabet, Alzheimer, depresyon, bipolar bozukluk gibi ciddi hastalıklara sebebiyet verebilir. Vücut sürekli iltihapla baş etmeye çalıştığından bağışıklık sistemi çöker.

O halde bu sistemik iltihabı azaltmanın sağlığınız için yaptığınız en iyi şeylerden biri olması şaşırtıcı değil çünkü tüm vücudunuzu etkiliyor. İşte iltihabı azaltmanıza ve daha iyi hissetmenize yardımcı olabilecek bazı doğal, günlük iyi alışkanlıklar!

İltihap Nasıl Azaltılır?

Uykuya öncelik verin.

İltihabı önlemek ve var olanı uzaklaştırmak için uyku çok önemlidir. Vücudunuz uyurken kendini onarır. Örneğin akşam mideniz şişkindi ve ağrınız vardı; sabah kalktığınızda bu şikayetin bittiğini görüyorsunuz. Uyku yoksunluğu kişide kronik iltihaplanma riskini ve şiddetini artırır. Az uyuyan kişiler iltihaplanmaya daha açıktır.

Düzenli egzersiz.

Gün boyunca vücudunuzu hareket ettirmek için sayısız neden var, ancak egzersiz yapmak, kronik iltihabı azaltmak için yapabileceğiniz en önemli yaşam tarzı seçimlerinden biridir. Bunun nedeni, düzenli egzersizin, vücudumuzun inflamatuar kaskadında yer alan bir biyobelirteç olan C-reaktif protein (veya CRP) adı verilen bir şeyi azaltmasıdır.

Her hafta 150 ila 300 dakika orta yoğunlukta egzersiz veya 75 ila 150 dakika şiddetli yoğunlukta egzersiz yapılmalıdır - ancak aşırı antrenman yapmayın, aksi takdirde ters etki yapabilir.

Yemek seçimlerinize dikkat edin.

Vücudunuza giren yiyeceklerin iltihaplanma tepkisi üzerinde büyük bir etkisi olacağını söylemeye gerek yok. Sağlıksız beslenme iki türde iltihaplanmaya sebep olabilir. Bu da hastalıklara davetiyedir ve kötü hissetmek için bir sebeptir. İşte beslenme önerileri;

Etsiz yemeklere ağırlık verin. Fasulye, kabuklu yemişler, baklagiller, tohumlar ve tofu gibi bitki bazlı proteinlere odaklanın - her biri doğal olarak yağsız ve mikro besinler açısından zengindir, bu da iltihaplı gıdaların (kırmızı et gibi) etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

İlave şekerlere ve ağır işlenmiş gıdalara dikkat edin. Diyetteki aşırı şeker - çoğunlukla ilave veya yapay şekerlerden, gıdalarda organik olarak bulunan doğal şekerlerden - vücuttaki çeşitli inflamatuar yanıtlarla bağlantılıdır. Aşırı şekerli paketlenmiş yiyeceklerden ve tatlılardan kaçının ve bunun yerine karnabahar gibi turpgiller gibi faydalı yiyeceklere odaklanın.

Yağlarınızı dengeleyin. Yağ türü, yağ miktarından çok daha önemli olduğundan, mutlaka yüksek yağlı yiyeceklerden kaçmayın. Örneğin balık, ceviz, chia tohumu, keten tohumu veya kenevir tohumu gibi omega-3'lerle dolu sağlıklı yiyeceklerin yağ açısından zengin olduğunu, ancak aynı zamanda anti-inflamatuar yağ asitleri açısından da zengin olduklarını söylüyor.

Lif alımınızı artırın. Lif sadece herkesin sağlıklı olmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda aşırı yağ, kolesterol ve şeker gibi diğer pro-inflamatuar faktörlerin önlenmesine yardımcı olur ve onları vücuttan atmaya çalışır.

Ruh sağlığınıza dikkat edin.

Kendinize odaklanmak ve ruh sağlığınızı desteklemek için zaman ayırmak, kötü iltihabı azaltmak için de etkilidir. Stres tamamen psikolojik değildir. Ayrıca fizyolojik bir etkisi olabilir. Akut stres etkenleri (trafiğe sıkışıp kalmak veya eşinizle tartışmaya girmek gibi) vücudunuzdaki iltihaplanma düzeyini artırabilir. Stres seviyenizi azaltmak ve iltihaplanmayı azaltmak için düzenli olarak meditasyon yapabilirsiniz.

Saunaya girin.

Sıcak bir banyo ya da saunaya girmek iltihabı azaltır. Akut ve kronik iltihabı önler. Vücudun ter yoluyla bu maddeleri dışarı atması, kan dolaşımındaki iltihabı temizler. Egzersizden sonra saunaya bunun için girilir.

Editör: Didem Bektaş