Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere kentte gelen Sudan Maliye ve Ekonomi Planlama Bakanı Mohamed Osman Elrekaby ve Ticaret Bakanı Elsadig Mohamed Ali Hasab Elrasoul beraberlerindeki heyetle MÜSİAD Konya Şubesini ziyaret ederek, Başkan Ömer Faruk Okka ile görüştü.

Sudan Maliye ve Ekonomi Planlama Bakanı Mohamed Osman Elrekaby, Ticaret Bakanı Elsadig Mohamed Ali Hasab Elrasoul, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hussein Yahya Jangoul Elbasha, Büyükelçi Yousif Ahmed Eltayeb Elkordofani, Missyon Şefi Yardımcısı Mohamed Ibrahim Mohamed Elbahi, Müsteşar Abuobieda Mohammed Fadlalla Alameen, Ekonomi Ataşesi Elamin Adam Abuelgasim, Konya Ticaret Odası(KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı (KSO) Memiş Kütükçü, İttifak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Korkmaz, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka ve yönetim kurulu üyeleriyle akşam yemeğinde bir araya geldi.

Heyete MÜSİAD Konya ve faaliyetler hakkında bilgi veren Başkan Ömer Faruk Okka, “Bakan ve heyetine Konya’yı tercih ettikleri için teşekkür ediyorum. Konya, geniş tarım arazisine sahip olmasının yanı sıra Türkiye’nin tahıl ambarı konumundadır. Ayrıca tarım makileri ve endüstri alanında dünyanın sayılı şehirleri arasındadır. MÜSİAD Konya olarak, Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda ‘Hedef Afrika’ sloganıyla yola çıkarak, tarım ve sanayi sektöründe Afrika ülkeleri ile hem var olan ticaretimizi, hem de sosyal ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Bu çerçevede Afrika ülkelerine zaman zaman ziyaretlerimiz oldu. Temaslarımız esnasında tarım alanında bazı eksiklikler gözlemledik. Tarıma elverişli topraklara sahip olan Afrika’nın da geleceği bu alandan geçmektedir. Tarım alanında ileri seviyelere gelmeleri halinde çok hızlı mesafe kat edilecektir. Bizde tarım ekipmanları ve üretimi konusunda Konya olarak yol gösterici olmak istiyoruz. Bu konuda her türlü işbirliğine hazırız” dedi.

Sudan Maliye ve Ekonomi Planlama Bakanı Mohamed Osman Elrekaby ise iki ülke arasında hem iktisadi hem de ticari alanda ilişkileri geliştirmek istediklerini ifade etti. Bakan Mohamed Osman Elrekaby, “Her iki ülkenin Cumhurbaşkanı, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini istedi. Türkiye ile Sudan arasında ekonomi alanında ilişkilerimizi ileri seviyelere taşımalıyız. Bizim üzerimize ciddi bir sorumluluk yüklenmiştir. Bu konu ile ilgili Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile gerçekleştirdiğimiz toplantı bir yol haritası belirledik. Sizlerin aracılığıyla bunun üstesinden geleceğiz. Büyükelçimizin, Yousif Ahmed Eltayeb Elkordofani’n önerisi doğrultusunda Konya’yı tercih ettik. Sizlerle beraber bu işleri yürütmek istiyoruz. Afrika pazarına girmek istiyorsanız Sudan’dan geçmelisiniz. Çünkü Sudan, Afrika’nın kapısıdır. Türkiye’nin son zamanlardaki Afrika politikasını göz önünde bulundurarak, Afrika’da söz sahibi olması için yol göstermeye ve iş birliği içinde olmaya hazırız” ifadelerine yer verdi.

Sudan Büyükelçisi Yousif Ahmed Eltayeb Elkordofani’de, “Özellikle tarım alanında önemli mesafe almak istiyoruz. Oluşturacağınız bir heyetin Sudan’da temaslarda bulunmasını arzu ediyoruz” dedi.

Ziyaretin sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, Sudan Maliye ve Ekonomi Planlama Bakanı Mohamed Osman Elrekaby’e hediye takdim etti.
Kaynak: iha