Psikiyatri Uzmanı Mehmet İrfan Coşkun'dan Koronavirüs Açıklaması


Trabzonspor'un eski yöneticilerinden Dr. Mehmet İrfan Coşkun, Türkiye'de futbol oynanmaya devam edilmesinin futbolcular üzerindeki psikolojik etkisi hakkında konuştu.

Dünyayı saran Koronavirüs salgınına karşı yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Dr. Mehmet İrfan Coşkun," Bugünlerde evlerimize hapsolduk, işlerimizi bıraktık. Kendi sağlığımız ve yakınlarımızın sağlığıyla alakalı endişeler duyuyoruz. Sosyal aktivitelerimiz durdu. Ülke ekonomisi ve şahsi ekonomimizin geleceği konusunda düşünüp, düşünüp duruyoruz. Stres ve kaygı düzeyimizin çok yüksek olduğu bir zaman dilimindeyiz. Ancak, bu virüsle savaşacak immun sistemimiz, yani bağışıklık sistemimizi en çok zayıflatacak olan şey işte bu aşırı stres ve kaygı. Tabi ki mevcut durumda kaygılanmamız stres içerisinde olmamız gayet doğal. Ama her şeyin olduğu gibi, bu duyguların da aşırısı bizi bu hastalığa karşı güçsüz bırakmakta. Bağışıklık sistemimizin güçlü olması için, düzenli beslenme, düzenli uyku, bol sıvı tüketimi, spor gibi unsurlar tabi ki önemli. Ancak bu unsurları yapabilmemiz için de psikolojimizin çökkün olmaması gerekiyor. Bu yüzden bakanlığımızın, devletimizin aldığı tedbir kararlarına uyacağız. Ve psikolojimizi sağlam tutup, aşırı stres ve aşırı kaygıdan uzak duracağız." ifadelerini kullandı.

LİGLERİN DEVAM ETMESİ DOĞRU BİR KARAR DEĞİL

Türkiye'de liglerin ertelenmemesi konusunda da fikirlerini belirten Dr. Mehmet İrfan Coşun,"Tüm Avrupa’da ve şimdi vaka ve ölüm sayısı bizimle benzerlik gösteren Rusya’da futbol ligleri ertelendi. Ama bizde ısrarla seyircisiz oynama kararı uygulanmaya devam etmekte. Sahaya çıkan futbolcular, sağlıkçılar dışında hemen hemen bütün sektör çalışanlarının evlerinden çıkmadığını vaka sayısının katlanarak arttığını ve vakaların gençleri de yaşlılar kadar olmasa da etkilediğini görüyorlar, izliyorlar, okuyorlar. Bu futbolcuların, değişik duygular içerisinde, kaygı ve endişe içerisinde gerçek performanslarını sahaya yansıtamayacakları da bir gerçek. Bu haliyle liglerin devam etmesi bana göre, sporcular için hem virüsle alakalı bedensel, hem de ruh sağlıkları için doğru bir karar değildir." şeklinde konuştu.