Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde bulunan 174 yıllık tarihi Çuha Fabrikası, Kartepe Belediyesi’nin girişimiyle yeniden yapılandırılacak.

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde Çuhane Depo Komutanlığı içerisinde bulunan 174 yıllık tarihi Çuha Fabrikası Çuha Fabrika-i Hümayun, restore edilerek yeniden hizmete sunulacak. Kartepe Belediyesi girişimleri ile hayata geçirilen ve 174 yıllık tarihi fabrikanın yenilenmesini içeren proje, El Garden Otel’de düzenlenen program ile tanıtıldı. Programa, Vali Yardımcısı Osman Ekşi, Kartepe Kaymakamı Ayhan Durmuş, Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, İlçe Emniyet Müdürü Turan Aksoy, Garnizon Komutanı Ergin Sarıçiçek, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol ve parti temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

“Günümüzün raylı sistemleri kullanılmış”

Programda projenin detayları Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz tarafından anlatıldı. Tarihi Çuha Fabrikası’nın kullanımı ve teknolojisinden bahseden Başkan Üzülmez, “1800’lü yıllarda o dönemin Osmanlı’sında Avrupa’nın belki de dünyanın en iyi kumaşlarının dokunduğu ve o dönemin elektrik santrallerinin yapıldığı, en önemlisi bugünün raylı sistemlerinin konuşulduğu o dönemde, neredeyse 200 yıl öncesinde burada Kocaeli’de Kartepe’de, raylı sistemin yapılıp üretilen ürünlerin ve ham maddelerin limana taşınması noktasında, raylı sistemler ve kilometrelerce dehlizlerin yapıldığı ve orada bedesten çarşılarının yapıldığı, ve bir çok alanın bulunduğu önemli bir tarihi proje ortaya çıkarılmış oldu. Maalesef 1. Dünya Savaşı’nda kapısına kilit vurulmuş, neredeyse o tarihten bu yana da o çok güzel tarihi mekanın üzerine tahtalar, sıvalar, boyalar vurularak günümüze kadar gelmiş” dedi.

“2019’da işin önemli kısmı bitecek”

2019 yılında projenin önemli bir kısmının tamamlanacağını belirten Üzülmez, “Projemizde bütçemizde ayrıldı. Önümüzdeki günlerde proje ihalesini yapacağız. Proje ihalesinden sonrada tekrar Anıtlar Kurulu’ndan da onay geçtikten sonra tekrar uygulama projemiz için komutanlığımızdan izin alacağız. İnanıyorum ki 2019 Mart, Nisan veya Şubat öncesi inşallah Allah’ın izniyle bu ilk girişimlerimiz, süreçlerimiz tamamlanmış olacak. İşin önemli kısmı bitmiş olacak” diye konuştu.

“23 bin 700 metrekarelik alan restore edilecek”

Proje sonunda fabrikanın nasıl değerlendirileceğini de anlatan Üzülmez, “Toplam proje tamamlandığında 23 bin 700 metrekarelik bir tarihi alan tekrar restore edilerek, şehrimizi yöneten çok kıymetli büyüklerimizin, başta Başbakan Yardımcımız, millet vekillerimiz, valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve tatbiki en büyük güç aldığımız siyasi teşkilatımızla birlikte nasıl değerlendirileceği noktasında, müze olabilir, kamuyla ilgili, üniversite ile ilgili ve bunları tamamlayacak çok önemli ilgi çekici mekanlar yapılarak, vatandaşın hizmetine sunulacak” şeklinde konuştu.

“100 milyon liralık yatırım”

Proje sonunda 100 milyon liralık bir yatırımın ortaya koyulacağını belirten Üzülmez, “Sadece projenin yaklaşık çizim maliyeti, 2 milyon 626 bin 85 kuruş. Yaklaşık projeler tamamlandığında yaklaşık 83 milyon 500 bin liralık ki elbette ekstra birtakım şeyler çıkacak, en az 100 milyonluk bir yatırımı, ülke ve dünya turizmine kazandıracağız” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha