2020’ye Girmeden Yapmanız Gereken 20 Şey konusunda sizlere bilgi vermek istiyoruz. Okumaya devam edin. 

Yılın son ayına geldik. Koskoca 2019 senesini arkamızda bıraktık. Yeni yıla girmeden evvel 2019’u bir ölçüp tartmak gerek. Herkes yeni yıla fresh bir başlangıç yapmak ister. Ancak bunun için neler yapılmalı tam olarak bilinmez. İşte bu yazımızda 2020 yılına girmeden evvel yapabileceğiniz 20 şeyi sizin için listeliyoruz.

  1. 2019 yılının özetini çıkarın.

Şu geçen koca yılı düşündüğünüzde, aklınıza ne geliyorsa yazın. “Biri bana şöyle demişti ve çok sinirlenmiştim.”, “Şöyle bir kazak almıştım ve çok mutlu olmuştum” gibi cümlelerle bile 2019 yılınızı özetleyebilirsiniz. Böylelikle 2019 yılına dair içinizdeki tüm duyguları dökeceksiniz.

  1. 2019 yılı hedeflerinizi yazın.

Evet, yanlış okumadınız. 2019 yılına ait hedeflerinizi yazın. Sonra bu hedeflerin ne kadarına ulaştığınızı, ne kadarında yarı yolda kaldığınızı ve ne kadarı için hiç çaba sarf etmediğinizi yazın. Ardından bu hedeflerin değerlendirmesini yapın. Sizin için ne kadar önemli hedeflerdi? Ya da zaten hayatınızda böyle bir şeyi elde etmenin önemi yok muydu?

  1. 2019’da dönüm noktası diyebileceğiniz zamanları gözden geçirin.

Öyle anlar oldu ki gerçekten hayatımı / hayatımın bir bölümünü değiştirdi dediğiniz anları yazın. Yazı döktüğünüz an o anlara gelebilmek için hangi yollardan geçtiğiniz zihninizde daha iyi canlanacaktır.

  1. 2019’da katıldığınız kültürel etkinlikleri listeleyin.

Konser, tiyatro, sinema, opera, şenlik… 2019 senesinde katıldığınız tüm kültürel etkinliklerin listesini çıkarın. Boş zamanlarınızı nasıl değerlendirdiğinizi bu şekilde görebilirsiniz.

  1. 2019 yılında elde ettiğiniz başarıları listeleyin.

Bir sınavdan yüksek puan almak, terfi almak, bir dil öğrenmek… Başarı olarak nitelendirebileceğiniz ne varsa bu listeye ekleyebilirsiniz. Gelecek yıl için kendinize olan güveniniz ve motivasyonunuz, başarılarınızı bir arada göründe artacaktır. 

  1. 2019 yılındaki ilişkilerinizi gözden geçirin.

Hayatta birçok insanla temas içerisinde oluyoruz. İnsanlarla kurduğumuz ilişkiler her zaman olumlu sonuçlar doğurmuyor. Bazı ilişkiler biz fark etmesek de bizi tüketiyor. Geride bıraktığımız yıla şöyle bir baktığınızda kimlerle çok vakit geçirdiğinizi ve kimlerle eski samimiyetinizi yitirdiğinizi bir düşünün. O insanlarla olan ilişkilerinize dışarıdan bir göz olarak bakmaya çalışın. Pişmanlık duymadan kendinize ders çıkarın.

  1. 2019 yılında gezdiğiniz yerleri listeleyin.

Yazın gittiğini harika bir tatil de olabilir, kısa bir iş seyahati de! Gördüğünüz, gezdiğiniz yerleri listeleyin ki dünyayı ne kadar keşfettiğinin farkında varın.

  1. 2019 yılında sizi mutlu eden insanları listeleyin.

Kimin yanında rahat hissediyorsunuz, kiminle çok eğleniyorsunuz, kimin yanında sıkılmadan vakit geçirebiliyorsunuz? Bu insanları düşünün ve gelecek yılda onlarla olan dostluğunuzu nasıl pekiştirebileceğinizin yollarını arayın.

  1. Dijital temizlik yapın.

Bilgisayarımızda bir sürü dosya, e-postalarımız binlerce; telefonumuzda bir sürü fotoğraf ve ekran görüntüsü… Biliyoruz ki bir çoğumuzun elektronik cihazları dijital kirlilik mağduru. İşte oturup telefon, tablet ve bilgisayarlarımızı temizlemenin tam vakti! Gereksiz olanlar silin, gerekli olanları yedekleyin.

  1. Evinizi temizleyin.

Dip köşe bir temizlikten bahsediyoruz. Temizliği bir günde yapmanız şart değil, zamana yayarak yapın. Hepimizin uzun süredir elini sürmediği köşeler var evlerimizde. Kanepelerin arkaları, halıların altları, ocağın arkası… Yeni yıla tertemiz ve refah bir evle girin. Temizliğin ardından da güzel bir tütsü yakarak ruhunuzu da arındırabilirsiniz.

  1. Arabanızı temizleyin.

Arabanızı güzelce temizleyin. Kendiniz temizlemeye vaktiniz yoksa oto yıkamacıya gitseniz de olur.

  1. Dolabınızdaki fazla / giymediğiniz kıyafetlerinizi elden çıkarın.

Zamanında alıp hiç giymeden ya da birkaç kere giydikten sonra dolabın derinliklerine gömülmüş giysilerin artık oradan çıkarılmaya ihtiyaçları var. Sadece az giydikleriniz değil, artık giymekten sıkıldığınız ve elden çıkarmak istediğiniz kıyafetlerinizi de ayırın. Bu kıyafetlerinizi bağışlayabilir ya da internet üzerinden satışa sunabilirsiniz.

  1. 2020 yılı için kitap listesi oluşturun.

Arkadaşlarınızdan duyduğunuz, kitapçıda rafta gördüğünüz, takip ettiğiniz bloggerın paylaştığı; işte hep “Okumak istiyordum aslında” dediğiniz kitapları 2020’de okumak için listeleyin.

  1. 2020 yılında öğrenmek istediklerinizi listeleyin.

Öğrenmenin yaşı ve sonu yok. Yeni bir dil öğrenmek, bir spor dalını öğrenmek ya da bir yemeği yapmayı öğrenmek isteyebilirsiniz. Ancak biliyoruz ki tüm bunları çok uzun süredir erteliyordunuz. Ertelemenin önüne geçmek için öğrenmek istediğiniz her şeyi yazın ve kurtulun! Ardından 2020 yılında harekete geçmek için içlerinden bazılarını seçin ve listeleyin. Listenizin gerçekçi olmasına özen gösterin.

  1. 2020 yılında edinmek istediğiniz ve kurtulmak istediğiniz alışkanlıklarınızı listeleyin.

Alkol, sigara gibi ya da tırnak yemek gibi kurtulmak istediğiniz alışkanlıklarınız olabilir. Bunları için kötü alışkanlıklar listesi çıkarın. Daha çok su içmek, sağlıklı beslenmek, spor yapmak, kitap okumak gibi hayatınıza dahil etmek istediğiniz alışkanlıkları da iyi alışkanlıklar başlığı ile listeleyin.

  1. 2020 yılında gitmek istediğiniz yerleri listeleyin.

Bu listeye tik atacağınızı göz önünde bulundurun. Gerçekten gidebileceğinizi düşündüğünüz, zaman ve bütçe ayırabileceğiniz yerlerin listesini çıkarın.

  1. Eğitim / kariyer hedeflerinizi listeleyin.

Hayatın hangi aşamasında olduğunuza bağlı olarak 2020 yılındaki eğitim ve kariyer hedeflerinizi belirleyin. “Bu dönem 3.00 ortalama yapacağım”, “Bu yıl şu eğitim seminerlerine katılıp şu sertifikaları alacağım” minvalinde hedefler belirleyebilirsiniz.

  1. 2020 yılından beklentilerinizi yazın.

Her şeyi bir kenara bırakın. 2020 yılında asıl odağınız olan şeylere bir bakın. 2020 yılından hayatınızda eksik olan neyi getirmesini bekliyorsunuz? Huzur mu? Sağlık mı? Daha çok para mı? Güzel bir ilişki mi? Yoksa iyi bir iş mi? Yoksa hepsi birden mi?

  1. 2020 yılı için olumlamalar yazın.

Bir önceki maddedeki beklentilerinizi göz önünde bulundurarak olumlama cümleleri yazın. “Bu sene çok mutluyum”, “Bu sene çok para kazanıyorum, para bana kolaylıkla geliyor”, “Sağlığım yerinde ve huzurluyum”, “Gerçek aşkı ve doğru ilişkiyi kendime çekiyorum” gibi olumlama cümleleri bilinçaltınıza isteklerinizi yerleştirecektir. Ancak cümleleri şimdiki zaman çekimi ile yazmayı unutmayın. Gelecek zaman çekimi ile yazdığınızda zihniniz bunu gelecekte olacak olarak kodlayacaktır. Şimdi mutlu olmak için şimdiki zaman çekimini kullanın. Bu olumlamaları 2020 yılı boyunca bir deftere düzenli olarak yazmayı ihmal etmeyin. Sene sonunda ulaştığınız noktadaki halinize inanamayacaksınız!