Yönetmenliğini Göksel Gülensoy’un üstlendiği Ayasofya’nın Altında belgesel filminin dünya prömiyeri Los Angeles Sanat Müzesi LACMA’da gerçekleştirildi.

Yönetmen koltuğunda Göksel Gülensoy’un oturduğu ve Ayasofya Müzesi’nin tünellerinin anlatıldığı ‘Ayasofya Altında (Beneath The Hagia Sophia)’ belgesel filminin Dünya prömiyeri dün gece Los Angeles Sanat Müzesi LACMA’da gerçekleştirildi. Yapımcılığını Gülensoy’un Emine Gülistan ile paylaştığı filmin prömiyerine, Türkiye Cumhuriyeti Los Angeles Başkonsolosu Can Oğuz, Almanya Başkonsolosu Stefan Shneider, yapımın bilimsel danışmanı Doçent Doktor Haluk Çetinkaya, Türk-Amerikan toplumunun üyeleri ile ABD’de yaşayan sanatseverler katıldı.

Beş yüzden fazla seyircinin izlemeye geldiği filmin öncesinde Ayasofya ve tarihçesi hakkında bilgi veren Doçent Doktor Çetinkaya bugün bulunan yapının 3’üncü Ayasofya olduğunu belirterek 5’inci yüzyıldan bu yana aynı noktada Ayasofya’nın var olduğunu anlattı. Ayasofya’nın tünellerinin incelemeleri ile ilgili olarak da konuşan Çetinkaya “Komik olan yukarıda bir yapı var ama kimse altında nasıl bir yapı olduğunu merak etmemiş” dedi.

Çalışmaların 1998 yılında başladığını söyleyen Çetinkaya ayrıca bu çalışmanın bu hedefe yönelik ilk çalışma olduğunu anlattı. Yer altında bulunan bulgular ve tüneller ile ilgili de fotoğraflar paylaşan Çetinkaya özellikle yer altında çalışan ekibin büyük bir başarı sağladığını söyledi. Konuşmanın ardından ‘Ayasofya’nın Altında’ filminin özel yönetmen kurgusu dünyada ilk defa gösterildi. 13’üncü yüzyıl İstanbul’unun dijital canlandırmaları ile başlayan filmde ilk 1988 dalışlarından günümüz kazılarına kadar olan süreç, yaşanan zorluklar ile yüzlerce yıl öncesine dayanan yapılar ve bulgular yer aldı. Ayrıca bugüne kadar girilmemiş ve bir kısmı sular altında bulunan mezar odaları ile tünel ağları da gösterildi.

Filmden sonra sahneye çıkan filmin ekibi dakikalarca alkışlayan Türk ve ABD’li izleyicilerin ortak görüşü filmin çok başarılı olduğu yönündeydi.

İhlas Haber Ajansı (İHA) mikrofonuna konuşan Türkiye Cumhuriyeti Los Angeles Başkonsolosu Can Oğuz ise film hakkında “Son derece ilginçti. Şimdiye kadar yeryüzünün üstünde bildiğimiz bir tarih varken, yerin altında da çok büyük bir tarih olduğunu gördük” ifadelerini kullanarak yapımda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Güney California’da yaşayan iş adamı Ahmet Atahan ise “Türkiye doğumlu biri olarak filmi çok önemli buldum. Eski değerlerimizi, üzerinde yaşadığımız toprakların zengin tarihçesini göstermek için çok olumlu bir adım” diyerek araştırmanın sürmesi istediğini belirtti.
Kaynak: iha