Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Kültür ve Bilgi Geliştirme Bakanlığı, Al Burda Uluslararası Festivalinin yeni bir kimlik ve vizyonla 14 Kasım’da yeniden gerçekleştirileceğini duyurdu. Kültür ve Bilgi Geliştirme Bakanı Noura Bint Mohammed Al Kaabi, festival ile ilgili, "Al Burda Uluslararası Festivali, İslam sanatı dünyasının keşif seyahati niteliğindedir" dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Kültür ve Bilgi Geliştirme Bakanlığı, Al Burda Uluslararası Festivalinin yeni bir kimlik ve vizyonla yeniden gerçekleştirileceğini duyurdu. 14 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek etkinlik, İslam medeniyetinin kültür, müzik, sanat, İslam mimarisi ve yenilikçi İslam ekonomisi açısından anlatımlarını vurgulayan uluslararası bir gösteri niteliğinde olduğu belirtilirken, festival; kültürel farkındalık, kültürel bilgi ve küresel varlık oluşturma olmak üzere üç odak alana odaklandığı açıklandı.

"İslam sanatı ve estetiklerine ilişkin farkındalık artacak"

Kültür ve Bilgi Geliştirme Bakanı Noura Bint Mohammed Al Kaabi, Al Burda Uluslararası Festivali’nin dünya çapında önde gelen hattatların, tasarımcıların, sanatçıların ve çağdaş şairlerin dikkatini çekerek İslam sanatı ve estetiklerine ilişkin farkındalığı arttıracağını belirtti.

Bakan Al Kaabi, "Al Burda Uluslararası Festivali, fikirleri ve vizyonları formüle ederek İslam sanatının geleceğinin oluşturulmasına yardımcı olacak en etkileyici beyinleri bir araya getirecek. Canlanma aracı olarak işlev gösteren ve İslam medeniyetinin nesiller boyunca süre giden yüceliği, hümanizmi ve yaratıcılığını vurgulayan İslam sanatının canlılığı ve ruhunu eski haline dönüştürmek amacıyla geçmişi ve şimdiki zamanı birleştirecek şekilde yenilikçilik sınırlarını da genişletecektir. Festival, sanatçılar arasındaki iletişimi güçlendirmeyi ve İslam sanatı alanındaki araştırmayı ve geliştirmeyi desteleyen panel tartışmalarını, sergileri ve toplantıları da içermektedir" dedi.

Festival ile ilgili yapılan bilgilendirmede; Al Burda Uluslararası Festivali’nin antik İslam medeniyetine yönelik benzersiz ve modern sanat çalışmalarının sergilendiği İslam sanatı dünyasına bir seyahat niteliğinde olup, sanatçıların, hattatların ve dekoratörlerin eserlerinin sergi alanlarında ve atölyelerde halka sunulmasına imkan tanıdığı bildirildi. Ayrıca festival, Orta Doğu ve dünyanın dört bir tarafındaki üretici elit, kültürel ve İslam sanatları tutkunlarının buluşmasına ve İslam sanatındaki en son gelişmeler hakkındaki fikirlerini paylaşmalarına olanak tanıyacak.

Dünyanın farklı yerlerinden gençlerin festivale katılımı ve dolayısıyla İslam sanatının zenginleştirilerek Arap, İslam ve küresel topluluklarda yeni sanat eserlerinin oluşturulmasına fırsat sunması beklenirken, festival İslam sanatlarının anlamını, değerlerini ve farklı ülkeler arasındaki işbirliğini güçlendirmedeki pozitif rolünü vurgulayarak İslam sanatlarının önemine ilişkin farkındalığı da arttıracağı bildirildi.
Kaynak: iha