ABD merkezli ve bir şubesi Londra’da bulunan müzayede evi Sotheby’s, 31 Mart günü Hint eserleri ve İslam dünyası müzayedesi düzenleyecek. Müzayedede Osmanlı'ya ait eserler ve parçalar sergilenecek. Dikkat çeken detay ise, şimdiye dek hiç görülmemiş bir Kanuni Sultan Süleyman tablosu oldu...

Yağlıboya eserin dünyada 3 tane eşi var. Krallar ve İmparatorlar için yapılan Kanuni tabloları, çeşitli müzelerde sergilendi.

Giovio’nun ailesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın, kendi portresini ve altın bir kalemdanı Giovio’ya hediye olarak gönderdiğini söylemişler. Bu resmin değeri çok büyük. Çünkü, Sultan Süleyman'ın kendi imajını Avrupa'ya yansıtmaya çalıştığı bir dönemde yapıldı. Bir diğer Kanuni tablosu Bellini'de ikonik hale geldi. Bundan 50 yıl sonra Kanuni'nin orta yaşlardaki halini yansıtan bu tabloda, Sultan Süleyman'ın 'Şahin gibi her an harekete hazır' durduğu gözlendi.

Uzun boyunlu, ince yapılı, kartal burunlu, siyah gözleri acımasızca değil, merhametli bakan şeklinde tasvir edildi. Kendinden emin bir hükümdar yakıştırması yapıldı. Eserin gizemi çözülürken, tablosnun Osmanlı-Avrupa ilişkilerine ışık tutması açısından oldukça mühim olduğu vurgulandı.

Dış ilişkilerin Fatih ile soğumadığı, Kanuni döneminde de devam ettiği sonucuna varıldı. 60 bin pound yani 643 bin liradan satışa çıkması bekleniyor. Müzayede sonunda satış fiyatının 1.28 milyon liraya ulaşması hedefleniyor.

Editör: TE Bilişim