Kadıköy'deki Madam Tamara Köşkü'nün şöyle bir özelliği var. 1903 yılında Alman vatandaş Edouard Huguen tarafından inşa edildi. Huguen, o dönem Haydarpaça Tren Garı'nın müdürüydü. Yıllar içinde farklı kişilere satılan tarihi Köşk, yakın zamana kadar ayakta kalmayı başardı. Yıllara meydan okusa da, son görüntüleri harabeden farksız.

Yaz aylarında ziyaret edilen 118 yıllık Madam Tamara Köşkü'nün Kadıköy ve İstanbul için önemi büyük. Kentin tarihi için önemli bir etken. Huguen bu evi dikeceği arsayı Ermeni asıllı bir aileden satın alarak 1903 yılında bu köşkü inşa etmiştir. Bakımsız kalan köşk şimdilerde viran bir haldedir.

Köşkü yapan Alman'ın 1917 yılına dek burada ailesiyle yaşadığı, elektrik ve su olmadan köşkte yaşadıkları biliniyor. Huguen o dönem su ihtiyaçları için köşkün altına sarnış yaptırıyor. Almanya'ya geri dönmeden önce de Gürcistanlı Borkar ve Madam Tamara çiftine köşkü satıyorlar.

Kadıköy bölgesinde yaşamaya başlayan Tamara ve eşi çevre halkı tarafından oldukça fazla sevildiği için köşk bugüne kadar ‘Madam Tamara Köşkü’ olarak dillerde dolaşıyor.

Bu sahiplerinin ölümüyle köşk eş değiştiriyor ve Türk bir aileye satılıyor. Fakat şu an kullanılmıyor. Harabeye dönen köşk için yeni bir alıcı çıkması ve tarihi yapının eski ihtişamına kavuşturulması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim