Önceki yıllara göre seyirci konusunda verimsiz olarak tabir edebileceğimiz bu sene, özellikle de yılın ilk haftalarında gerçekleşen ‘patlamış mısır krizi’ ile büyük hasar aldı. Patlamış mısır krizinin hemen ardından Yılmaz Erdoğan’ın merakla beklenen filmi Organize İşler 2’nin beyaz perde ile aynı anda Netflix’te yayınlanması ise ikinci büyük yara oldu. Dijital streaming platformlarının sayısının da her geçen gün artması ve geniş içerik yelpazeleri oluşturmasıyla da tüm dünyada sinema sektörü çeşitli darbeler aldı. Tüm bu sebeplerin neticesinde gişe rakamları yapımcıların beklentilerinin epeyce aşağısında kaldı.

Yine de bütün olumsuz faktörlere rağmen yılın en çok gişe toplayan filmi Aras Bulut İynemli’nin hafızalardan çıkmayan performansıyla yer aldığı 7. Koğuştaki Mucize filmi oldu. Bir Kore filminin yerli uyarlaması olan 7. Koğuştaki Mucize, 4 milyon 987 bin 815 kişi tarafından seyredildi. Ayrıca ülkemizde son 11 ay içerisinde toplamda 52 milyon 780 bin 881 kişi sinema salonlarını ziyaret etti.

Lafı daha fazla uzatmayalım, işte Türkiye’de 2019 yılı içerisinde en çok izlenen 10 sinema filmi…

  • 10. Captain Marvel

Marvel evreninin ilk kadın süper kahramanı olarak bilinen Captain Marvel, macera ve aksiyon filmlerinden hoşlananlar için oldukça başarılı bir yapımdır. 1990’lı yıllarda geçen öykü, seyircilere iki uzay ırkının birbirleri arasında gerçekleştirdiği savaşı anlatıyor.

Ayrıca bilgi vermekte fayda var, görsel efektleri ve etkileyici hikayesiyle olduğu kadar müzikleriyle de taktirleri toplamayı başardı. Captain Marvel filminin müzikleri, Türk bir besteci olan Pınar Toprak tarafından yapıldı.

Başarılı Marvel yapımı ülkemizde 1 milyon 79 bin 931 kişi tarafından seyredildi.

  • 9. Bizim İçin Şampiyon

Ülkemizde biyografi türündeki yapımların son yıllarda etkisini göstermesiyle beraber Bizim İçin Şampiyon, ülkemizin önemli figürlerinden birini tanımayanlar ile tanıştırdı.

Türkiye’de atçılık sporunun en başarılı jokeyleri arasında kabul edilen Halis Karataş ile Karataş’ın biricik yarış atı Bold Pilot’ın öyküsü beyaz perdeye taşındı. Gerçek hikayelerinden yola çıkarak oluşturulan bu sinema filmi, pek çok eleştirmenler tarafından övgüyle karşılaşırken seyircinin de büyük oranda ilgisini çekti.

Başrollerinde Ekin Koç ve Farah Zeynep Abdullah’ın yer aldığı film 1 milyon 111 bin 783 kişi tarafından izlendi.

  • 8. Can Dostlar

Güldüy Güldüy Çocuk ekibi tarafından gerçekleştirilen sinema filmi, çocuklar için yılın en keyifli tercihlerinden bir tanesiydi.

Berat Efe Parlar, Selim Bayraktar gibi yetenekli çocuk oyuncu kadrosundan oluşan Can Dostlar 1 milyon 218 bin 809 kişi tarafından izlendi.

  • 7. Hızlı ve Öfkeli: Hobbs ve Shaw

Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba gibi büyük starların yer aldığı Hobbs ve Shaw, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir gişe rakamına ulaştı.

Hızlı ve Öfkeli film serisinin spin-off’u olarak sinema ekranlarına taşınan başarılı aksiyon yapımı 1 milyar 446 bin 121 kişi tarafından izlendi.

  • 6. Joker

Hangover gibi komedi filmleriyle meşhur usta yönetmen Todd Phillips’in ilk dram filmi Joker, oldukça enteresan bir çizgi roman uyarlaması olarak yılın en dikkat çekici yapımları arasında kendine yer buldu.

Arthur Fleck isimli başarısız stand-up komedyeninin toplum tarafından dışlanmasını ve Fleck’in yavaş yavaş Joker’e dönüşümünü konu alan film, Joaquin Phoenix ve Robert De Niro’nun başarılı performanslarıyla 1 milyon 859 bin 187 kişi tarafından seyredildi.

  • 5. Kral Şakir: Korsanlar Diyarı

Geçtiğimiz yıl vizyonlarda karşılaştığımız Kral Şakir: Oyun Zamanı filminin devamı niteliğindeki Kral Şakir: Korsanlar Diyarı, çocuklar için eğlenceli bir animasyon filmidir.

Bermuda Şeytan Üçgeni’nde sırlarla dolu bir kürenin içine hapsolan Kral Şakir ve arkadaşlarının komik hikayesi 2 milyon 78 bin 32 izleyici sayısına ulaştı.

  • 4. Avengers: Endgame

Russo Kardeşler tarafından çekilmiş başarılı süper kahraman filmi Avengers: Endgame, kısa bir süre içinde çizgi roman hayranlarının favorisi olmayı başardı. Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Mark Ruffalo gibi başarılı oyuncu kadrosuyla Endgame, seyircilere adeta görsel bir şölen vadediyor.

Captain Marvel, Hulk, Black Panther, Örümcek Adam, Thor, Black Widow gibi pek çok efsane karakteri bir araya getiren yapım ülkemizde 2 milyon 480 bin 284 kişi tarafından seyredildi.

  • 3. Recep İvedik 6

İki senelik aradan sonra yeniden bekleyenlerin huzuruna çıkan Recep İvedik, altıncı filmiyle de seyircisini kahkaha krizine sokmayı başardı.

Şahan Gökbakar’ın Dikkat Şahan Çıkabilir programında yarattığı karakterden yola çıkarak oluşturulan Recep İvedik, bir kesim tarafından oldukça sert bir biçimde eleştirilse de izleyicilerin övgüsünü toplamaya devam ediyor.

Bir yanlışlık sonucu Konya’ya gidecekken Kenya’ya giden Recep İvedik ve arkadaşı Nurullah, Kenya’da içine düştükleri kabilenin yaşam şartlarına ayak uydurmak zorunda kalırlar. Bu eğlenceli hikayeden yola çıkarak karşımıza gelen Recep İvedik 6, 3 milyon 528 bin 967 seyirciye ulaştı.

  • 2. Organize İşler: Sazan Sarmalı

2005 yılında vizyona giren Organize İşler filminin devamı niteliğindeki Sazan Sarmalı, yine usta oyuncu kadrosu ve komedi – dram ögeleriyle birlikte seyircilerin kalbinde yer edinmeyi başarmış bir yapım.

Yılmaz Erdoğan’ın yazıp yönettiği ve başrolünde yer aldığı Organize İşler: Sazan Sarmalı filminde usta aktöre Ezgi Mola, Kıvanç Tatlıtuğ, Güven Kıraç, Bensu Soral, Ahmet Mümtaz Taylan ve Ata Demirer gibi başarılı isimler eşlik ediyor.

Ancak Sazan Sarmalı ile alakalı enteresan bir durum yaşandı ki, film vizyona girdikten kısa bir süre sonra Netflix platformuna eklenmişti. Bu sinema sektöründe oldukça büyük bir krize mahal vermişti fakat buna rağmen film 3 milyon 537 bin 429 kişi tarafından sinema salonlarında seyredildi.

  • 1. 7. Koğuştaki Mucize

Yılın en çok konuşulan filmlerinden biri olan 7. Koğuştaki Mucize, 1983 yılında sıkıyönetim altındaki bir Ege kasabasında geçen dram hikayesini konu almaktadır.

Başrolünde başarılı genç oyuncu Aras Bulut İynemli’nin yer aldığı 7. Koğuştaki Mucize, haksız yere hapse giren Memo’nun 7 yaşındaki kızı ile birbirlerine kavuşmaya çalışma çabalarını bizlere anlatıyor.

Mehmet Ada Öztekin imzalı 7. Koğuştaki Mucize, 4 milyon 987 bin 815 izleyici sayısı ile yılın en çok gişe rakamına sahip yerli filmi oluyor.

Editör: TE Bilişim