Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, geçtiğimiz yıl itibariyle Milaslı çiftçilere farklı tarımsal alanlarda toplam 30 milyon lira hibe desteği sağlandığını söyledi.

Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, dün basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Milas’taki toplam tarım alanını 800 bin dekar olarak belirten Müdür Arslan, kuru tarım alanını 700 bin dekar alan, sulamaya elverişli tarım alanı ise 100 bin dekar alan olduğunu söyledi. Öte yandan Müdür Arslan, bitkisel üretim şekline göre arazi dağılımının yüzde 7’sini sebzeliklerin, yüzde 19’u tarım alanının, yüzde 67’sini meyveliklerin, yüzde 5’i ise işlenmeyen alanların oluşturduğunu belirtti.

Göreve geldiğinden beri zeytine verdiği önemi anlatan Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, zeytinlik alanları ve zeytinyağındaki durumu anlattı.

Müdür Arslan, “2017 yılı itibariyle 538 bin dekarlık alanda aldığımız zeytin dane olarak 90 bin ton, yağ olarak 80 bin ton, 10 bin ton da sofralık üretim gerçekleştirdik. Geçen yıl elde ettiğimiz toplam da zeytinyağı 16 bin tonu buldu. Bu yıl hasadın çok iyi. Bu yıl ki zeytinyağı elde etmedeki hedef ise 18 bin ton. Milas’ın zeytin üretimi ve ağaç varlığındaki zenginlik çok ciddi rakamlara ulaşıyor. Türkiye de zeytin üretiminde 2’nci sıradayız ama ağaç varlığı olarak 1. sıradayız. Ağaç sayımızın çok fazla olmasına rağmen şuan bizim tahmini 12-13 milyon ağacımız mevcut ama ne hikmetse yağ üretiminde ve kalite bazında 1’ncı sıraya yerleşemiyoruz. Tabi bu son 4-5 yıldır fuarlar hasat şenlikleri derken biraz ilerleme oldu.” diye konuştu.

Kırsal kesimdeki genç nüfusun giderek azalmasından yakınan Eşref Arslan, “Bunun böyle olmasındaki etkenlerden biri de turizm bölgesinde olduğumuz için gençlerimiz atasından kalma zeytinini, hayvanını, bağını, bahçesini bırakıp turizmde ya da başka işlerde çalışıyor olmasıdır. Ama bakanlığın genç çiftçi projelerinin desteklenmesi programı kapsamında 18-40 yaş arasından 32 tane genci seçerek hibe verip çiftçiliğe teşvik ediyoruz. Bu sene 32 genç bulduk ve çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Milas’ta çiftçiye ciddi hibe desteği yaptıklarını belirten Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, ilk desteğin bakanlığın çiftçiye 2010-2015 yılları arasında zeytin silkme makinası ve ekipman desteği yaptığını söyleyerek şunları kaydetti: “Şuanda yaklaşık 1 bin 500 tane makinemizle zeytincimize destek verdik. Ama günümüzde 2 bin 500 civarı makinemiz mevcut ayrıca zeytin hasadı yapan çiftçinin yüzde 95’i zeytin silkme makinasıyla hasadını yapıyor. Geçen yıl zeytinyağı desteği olarak 2 milyon 900 bin civarında bir desteklememiz oldu. Yine geçen yıl 4 milyona yakın bir gübre desteğimiz oldu. Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından balık, sebzecilik, tarım gibi farklı alanlarda çiftçimize toplamda yaklaşık 30 milyon hibe vermişiz. Yani çiftçi her alanda hibe desteği verdik.”

Milas’ta hayvancılık potansiyelinin yüksek olduğunu ifade eden Arslan, “İlçemizde büyükbaş hayvan sayısı toplamda 86 bin civarında, küçükbaş hayvan sayısı ise yaklaşık olarak 40 bin civarındadır. Bunların yıllık 2’şer defa olan aşılamalarla beraber büyükbaş ve küçükbaşa yaklaşık yılda 350 bin aşı yapıyoruz.114 köy 5 belde ve 13 merkez mahalle olmak üzere şuan 132 mahallemizi teker teker dolaşıyoruz. Bu durum ilçemizde hayvanlarda görülen hastalıkları en aza indirdi.” dedi.

Arıcılık konusunda önde olduğumuzu söyleyen Arslan, “Türkiye’de üretilen balın nerdeyse yüzde 95’i bizde üretiliyor. Bu bal türlerinden çam balının yüzde 100’ü Muğla’da üretiliyor. Milas ise çam balının yüzde 55’ini üretiyor. Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile birlikte düzenlediğimiz kurslarla arıcılarımızı eğitiyoruz ve sertifikalandırıyoruz. Bu sertifikalar sayesinde arıcılarımız, bakanlığımızın hibe desteklemelerinden faydalanabiliyor. ” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından birçok ilde başlatılan Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Korunması (ÇATAK) kapsamında toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik alanların korunması amaçlanıyor. Milas’ta ise Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık tarafından önceden belirlenen Akçalı ve Şenköy Mahallesinde zeytinlik arazisinde başlatılan proje, ÇATAK programı kapsamında 3 yıldan beri devam ediyor. ÇATAK projesinin devam edeceğini söyleyen Arslan, “Bafa Gölü ve Kapıkırı mahallelerinde Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Korunması Projesi’nin uygulanması için çalışmalarımız devam ediyor. Aynı zamanda ilçe müdürlüğümüz olarak Milas’ta düzenlenen zeytin hasat şenliği, balık festivali ve tarım fuarlarına da ciddi katkılar sağlıyoruz.” dedi.
Kaynak: iha