Potasyum içeren meyveler bu mineralin sağlayacağı tüm faydalara sahiptir. Peki, muzdan daha fazla potasyum sunan meyveler hangileridir?

POTASYUM İÇEREN MEYVELER

Potasyum vücutta hayati bir rol oynayan önemli bir mineraldir. Elektrolit olarak çalışır. Suda çözündüğünde pozitif yüklü iyonları serbest bırakır. Elektrik iletiminin bu özelliği, sinir iletimi ve normal kalp ritminin korunması gibi vücuttaki birçok süreç için hayati öneme sahiptir. Yetişkinler için yeterli potasyum alımı günlük 4.700 mg'dır.

Düşük potasyum seviyeleri kas zayıflığına, kramplara ve kafa karışıklığı gibi bilişsel sorunlara neden olabilir. Doktorunuz, böbrek fonksiyonunuzun normal olması koşuluyla, potasyum bakımından zengin bir diyet yapmanızı önerir. Potasyum açısından zengin bir diyet, çeşitli sağlık yararları sunar. Osteoporoz gibi kemik rahatsızlıklarını ve böbrek taşı oluşumunu önler.

Aşağıdaki gıda kaynakları potasyum bakımından zengindir. Yarım fincan yani bir porsiyon başına 200 mg'dan fazla potasyum içeren o besinler şunlardır:

Taze meyveler: Muz, avokado, portakal, greyfurt, kavun, kayısı, guava ve kivi.

Kuru meyveler: Kuru erik, kuru üzüm ve hurma.

Sebzeler: Yapraklı yeşillikler, enginar, pişmiş ıspanak, pişmiş brokoli, patates, tatlı patates, bezelye, kabak, balkabağı, yaban havucu, pazı, pancar ve Brüksel lahanası.

Süt ürünleri (az yağlı veya yağsız): Süt ve yoğurt.

Balık: Ton balığı, morina, kaya balığı ve alabalık.

Fasulye veya baklagiller: Barbunya, fasulye, soya fasulyesi ve mercimek.

Diğer yiyecekler: Kepekli tahıllar, fındık, et, kümes hayvanları, kahverengi pirinç, tam buğday ekmeği, tam buğdaylı makarna.

Muzdan daha fazla potasyum içeren meyveler avokado, portakal, greyfurt, kivi, kavun ve kayısıdır.