Osteoporoz kemik sağlığını ilgilendiren bir rahatsızlıktır. Bu kişilerin beslenmesine dikkat etmesi önerilir. İşte, kemik sağlığına iyi gelen besinler!

Yaşlandıkça, besin içeriği zengin, sağlıklı, dengeli bir diyet sürdürmek vücut ve kemik sağlığı için gereklidir. Bazı gıdalar ve takviyeler, diğer sağlık yararlarının yanı sıra osteoporozu önlemeye yardımcı olabilir. Diyetinizi vitamin açısından zengin gıdalarla desteklemek, en iyi şekilde görünmenize ve hissetmenize yardımcı olacaktır.

Osteoporoz İçin En İyi Yiyecekler

Kalsiyum, C vitamini ve D Vitamini, osteoporoz diyetinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu vitaminler ve besinler açısından zengin yiyecekler, kemik sağlığını geliştirecek ve yaşlandıkça diğer birçok hastalığın riskini azaltacaktır. Aşağıdakiler kemik sağlığı için en iyi yiyeceklerden birkaçıdır. İşte, kemik sağlığına iyi gelen besinler ve en faydalı 5 besin grubu!

Süt Ürünleri

Sağlıklı kalsiyum ve yağ kaynakları kemik sağlığı için önemlidir. Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri kalsiyumla doludur. Günde birkaç porsiyon kalsiyum alınmalıdır.

Meyveler ve Sebzeler

Osteoporozun önlenmesi için en iyi meyve ve sebzelerden bazıları şunlardır:

  • Lahana, karalahana, ıspanak ve yapraklı yeşillikler
  • İncir
  • Brokoli
  • Portakal
  • Mantar.

Meyve ve sebzeleri zevkinize göre hazırlayın ve günde birkaç porsiyon yiyin.

Yağsız Protein

Somon ve ton balığı, vücudun kalsiyumu işlemesine yardımcı olan D vitamini açısından zengindir. Derisiz tavuk ve diğer yağsız etler de kemik yoğunluğunu ve doku büyümesini desteklemek için sağlıklı bir protein desteği sağlar.

Yumurta

Yumurtalar bir başka harika D vitamini kaynağıdır. Özellikle yumurta sarısı D vitamini ile doludur, ancak aynı zamanda kolesterol de içerir. D vitamini açısından zengin diğer çeşitli yiyeceklerle birlikte ölçülü olarak yumurta yiyin.

Fındık

Pek çok kuruyemiş türü, sağlıklı yağlar, protein ve kalsiyum ve magnezyum gibi besinler için iyi bir kaynaktır. Osteoporozun önlenmesi için bazı ideal kuruyemişler arasında badem, ay çekirdeği veya antep fıstığı bulunur. Kemik sağlığını geliştirmek için atıştırmalık olarak her gün bir avuç yiyin.

Güçlendirilmiş Gıdalar

Bazı gıdalar ekstra besinlerle güçlendirilmiştir. Bazı kahvaltılık gevrekler, portakal suyu, ekmekler ve daha fazlası, ekstra besinleri tüketmeye yardımcı olmak için kalsiyum veya D vitamini ilavelidir. Laktoz intoleransınız varsa veya diğer besin açısından zengin gıdalardan hoşlanmıyorsanız, güçlendirilmiş gıdalar iyi bir alternatif olabilir.

Osteoporozu önlemenin diğer yolları nelerdir?

Diyetiniz, osteoporozu önlemenin ve güçlü kemikleri teşvik etmenin tek yolu değildir. Bazı takviyeler vitamin tüketiminizi artırabilir ve önerilen günlük miktarları almanızı sağlar.