Pırlanta raporu, pırlantanın üzerinde bulunan taşların değeri, sayısı, rengi gibi somut özelliklerin yazılı olduğu bir belgedir. Her pırlanta öncelikle doğal olup olmadıklarını belirlemek açısından teste tabi tutulur. Testten alınan sonuçlara uygun şekilde rapor düzenlenir. JTR Mücevher Araştırma laboratuvarında çalışan uzmanlar tarafından gerekli prosedürlere uyarak mücevherat analizi yapılmaktadır. Uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenen pırlanta raporu, pırlantanın ait olduğu değeri net olarak ifade etmek ve sunmak açısından önem taşır. 

Pırlanta İnceleme Prosedürü Neleri Kapsar? 

JTR Mücevher Araştırma laboratuvarında  müşteri talebi gerçekleştikten sonra belli başlı analizler ve ölçümler yapılır. Mücevher sertifikası olan pırlanta ve diğer mücevher çeşitlerinde pırlantanın sahip olduğu özellikler konusunda bilgilendirme yapılır. Pırlantaları güvence altına alıp değer katmak amacıyla gerçekleştirilen hizmetler arasında ilk sırada sentetik kontrolü yer alır. Pırlantanın doğal olmayıp sentetik olduğu fark edilirse pırlantanın kemer kısmında LAB GROWN ifadesi yer alır. 

Pırlanta inceleme prosedürünün bir diğer basamağı ise pırlantanın ölçümüdür. Pırlanta ölçümü metrik sisteme göre gerçekleşir. Laboratuvarda üretilmiş olan mücevherlerin ağırlık birimi karattır. 1 karat 100 santimetreye denk gelmekte olup hassas ölçüm açısından önemlidir. Pırlanta raporunda yazılı olan kesim bölümü 3 parametreye göre belirlenir. Bunlar oran, parlatma ve simetridir. Bunlara ilave olarak berraklık, renk ve floresans değerleri de pırlanta inceleme prosedürü kapsamındadır. 

Pırlanta Raporu Neden Önemlidir? 

Pırlanta raporu satın alınan pırlantanın gerçek olup olmadığını anlamak açısından oldukça önemlidir. JTR Mücevher Araştırma laboratuvarı sunduğu pırlanta raporu ile alıcının pırlanta hakkında bilmesi gereken bütün bilgiler içeren kapsamlı bir rapor sunar. Detaylı inovatif yöntemlerle düzenlenen raporlarda kesinlikle herhangi bir bilgi eksikliği ya da yanlışlık yer almamaktadır. Tüketicileri taklitlerinden koruyan bu raporlar yenilikçi güvenlik sistemleri ile koruma altına alınmıştır.  

Pırlanta raporları çok çeşitli olup satın alınan ürünün derecesi hakkında bilgi verir. Pırlanta raporu ile alıcıları korumak ve doğru bilgi vermek önemlidir. Pırlanta raporları doğal pırlanta derecelendirme raporu, laboratuvar yapımı pırlanta raporu, doğal pırlanta renk derecelendirme raporu, doğal pırlanta kimlik raporu olarak çeşitlere ayrılır. Çok çeşitli özellikler sunan bu raporlar pırlanta satın almada doğru bilgilenmeyi sağlar. 

Editör: Ersin Tanitim