Avrupa Konseyi, Suriye’de şiddet olaylarının devam etmesi nedeniyle Beşar Esad rejimine yönelik yaptırımların 1 Haziran 2019 tarihine kadar uzatılmasını kararlaştırdı.

Avrupa Konseyi, Suriye’de Beşar Esad rejimine yönelik yaptırımlarını 1 yıl uzattı. Sivil halk üzerindeki mevcut baskıları değerlendiren Konsey, AB’nin Suriye stratejisi doğrultusunda Suriye rejimi ve destekçilerine yönelik kısıtlayıcı tedbirlerini sürdürmeyi uygun gördü.

Konsey ayrıca, Suriye konusunda belirlenen listede belirli kişiler ve kurumlar hakkındaki bilgileri güncelleyerek, ölen iki kişilerin adlarının listeden kaldırıldığını bildirdi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, AB’nin 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı ile 2012 Cenevre Bildirgesi’nde tanımlandığı gibi Suriye’deki ihtilafa kalıcı ve güvenilir bir siyasi çözüm bulmaya kendini adadığı hatırlatıldı.

AB’ye giriş yasağı ve varlıklarının dondurulmasına tabi olan 259 kişinin ve 67 kuruluşun bulunduğu listede, kimyasal silahların kullanımında rol alan 4 kişinin ismi 19 Mart 2018 tarihinde kayıt edilmişti.

Suriye’ye karşı mevcut yaptırımlar arasında petrol ambargosu, AB’deki Suriye merkez bankası tarafından tutulan varlıkların dondurulması ve İnternet üzerinden haberleşme veya telefon iletişimini izlemek veya bunlara müdahale etmek için kullanılan ekipmanın ihracatı üzerindeki kısıtlamalar yer alıyor.
Kaynak: iha