Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gazze katliamına ilişkin, "Katliamın sorumluları ve savunmasız insanlara silah doğrultan İsrail askerlerinin hesap vermesini sağlamalıyız" dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail’in Kudüs’te yaptığı katliam sonrası İstanbul’da bu akşam olağanüstü toplanacak. Toplantı öncesi bu sabah İİT Olağanüstü İslam Zirvesi Dışişleri Bakanlar Konseyi Toplantısı Şişli’de bir otelde gerçekleşti. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin yanı sıra üye ülkelerin bakanları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Trump yönetimin umarsız hareketinin bardağı taşıran son damla olduğunu söyleyerek, "Ramazan’a Filistin’den gelen acı haberle girdik. Gazze’de yaşananlar hepimizi yasa boğdu. Vicdan sahibi hiç kimse bu utanç tablosuna sessiz kalamaz. Filistinli kardeşlerimize asla yalnız olmadıklarını hissettirmemiz gerek. Tüm insanlığın vicdanını yaralayan yaraya merhem olmaya çalışıyoruz. Filistinli kardeşlerimizle dayanışma ve sergilenen vahşi katliamı lanetlemek için liderlerimiz bu akşam bir araya gelecek. ABD yönetimi uluslararası hukukun en temel ilkelerini yok saymaktan vazgeçmedi. Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyarak büyük bir provokasyona neden oldu. Sonunda İsrail masum Filistinlileri soğukkanlılıkla katletti. 60’dan fazla kardeşimiz şehit oldu, içinde bebekler var. İsrail’in yaptığı katliama ümmet olarak en sert tepkiyi vermemiz gerek. Filistin meselesinin çözümü için elimizi taşın altına koymalıyız. İki devletli çözüm vizyonunun ortadan kaldırılmasını engellemeliyiz. Birlik olmalı, başka ülkelerin ABD örneğini takip etmelerini engellemeliyiz. Zirve sonundaki bildiride Kudüs’ün tarihi statüsünün değiştirilmesine izin vermeyeceğimizi haykıracağız" dedi.

Bazı İslam ülkelerini de eleştiren Bakan Çavuşoğlu, "Bazı İİT’ye üye ülkelerin Filistin davasına yeterince sahip çıkmadıklarını görmek bizleri üzüyor. New York’taki oylamada bazı İİT ülkelerinin çekimser oy kullandığını, hatta aleyhimize oy kullandığını gördük. Buna karşı tedbirimizi almamız gerek. ABD’nin adımı Ortadoğu barış süreci zeminini tahrip etti. İsrail’in işgal, şiddet, zulüm politikasının sona erme zamanı çoktan geçmiştir. Katliamın sorumlusu İsrail makamlarının ve savunmasız insanlara silah doğrultan İsrail askerlerinin hesap vermesini sağlamalıyız. İsrail’in yaptığı katliamı lanetliyoruz" diye konuştu.

İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin ise, bütün ülkelerin İsrail’in katliamına karşı durması gerektiğini söyleyerek, "Aksi takdirde İsrail’i desteklemiş olacaklar" dedi.
Kaynak: iha