Dünya yeniden denge değişimi yaşıyor; bu sözümüze dikkat çekmek istiyoruz. Binlerce yıldır ayakta duran bir dünyadan bahsediyoruz; bu dünya birçok siyasi lider ve siyasi liderlere sahip ülkeler gördü. Bu liderlerin belki de yarısı Türklerden oluşmuştu. Osmanlı devleti ile birlikte Türklerin dünya üzerinde bulunan hükümdarlığı da bitti. Bu çok normal bir durum ki şu ana kadar dünya üzerinde hiçbir devlet sonsuza kadar lider olarak kalamadı. Osmanlı Devleti’nin yıkılımı ile birlikte İngiltere kısa bir süre liderlik etti ve sonrasında ABD aldı; ABD’nin liderliği de Trump dönemine kadarmış diyebiliriz. Son başkandan önceki dönemde Trump dönemi ABD için belki de en karanlık dönemler içine girdi; Şimdi toparlanmaya çalışıyorlar.

Biden akıllı oynuyor

Yeni başkan Biden eski başkana göre siyaset içinden gelmiş birisi ve fazlasıyla tecrübeli bir başkan. Son dönemde yaşanan kötü gidişata dur demek için geldiği gün ılımlı hamleler yapmaya başladı; aslında kendi politikasının barışçıl olmadığını herkes çok iyi biliyor. Özellikle son dönemde Rusya ve Türkiye büyük bir atak yaptı ve dünya liderliğinin büyük ölçeği olan Ortadoğu’da öne çıkmaya başladı. Biden yönetiminin ilk hedefi Rusya olamayacağına göre ilk hedef biz olacağız ama şimdilik ılımlı bir politika ile devam ediyorlar. Ortadoğu’da yeniden üstünlük sağlamak ABD’nin ilk politikası oldu; bu sefer işleri kolay olmayacak.

Terör örgütlerine ılımlı hamleler

ABD, Türkiye ve Rusya’ya bırakmak istemediği Ortadoğu için ilk hamleleri yapmaya başladı. Bu hamleler terör örgütlerine ılımlı davranarak kendini gösterdi. Bu politika ABD’nin en eski politikasıdır; ABD geldiği topraklarda üstünlüğü olan devletlere karşı öncelikle terör örgütlerini kullanır. Yeniden aynı hedef üstünde birleşmiş bir ABD görüyoruz.

Türkiye her şeyin farkında olacaktır

Ülkemiz daha önceki zamanlarda ABD’ye karşı pekte bir varlık gösteremeyen bir devlet durumundan dünya üzerinde söz söyleyen bir devlet konumuna geldi. Ülke olarak yaşadığımız gelişmelerin başında dış politikada attığımız adımlar geldi. Türkiye öne çıkınca Rusya ve ABD arasında yakınlaşmalar olduğunu bile gördük. Şimdi Ortadoğu’da yemenden başlayacak bir sıkıştırma politikası başlıyor bakalım neler olacak?

Editör: TE Bilişim