HaberTS- Haber Servisi- Türkiye öyle bir stratejik noktada hüküm sürüyor ki sürekli oyunlar bu bölge üzerinde oynanıyor; Ortadoğu’da bir devlet değiliz ama hem Ortadoğu’ya yakınız hem de boğazlara sahibiz. Bu kadar önemli bir konuma sahip ülke dünya üzerinde bulunmuyor. Bu yüzden Türkiye büyümesin isteniyor; düşünün bu kadar önemli bir konum dünya güçlerinin kontrolü altında olmazsa ne olur? Hemen söyleyelim dünya gücü olur. Bunun farkında olan çok ülke var ki bunun iki tanesi ABD ve Rusya; yıllardır dünya liderliğinin peşinde kıvranıyor. Türkiye ise onların görüp görebileceği en büyük rakip, en ufak bir boşlukta çok hızlı büyüme kapasitemiz var, bunu hepsi bizden iyi biliyor; bu yüzden sayın cumhurbaşkanı açık bir şekil de Akdeniz mesajını verdi, işte detaylar

Akdeniz’den çıkacak mıyız?

Akdeniz meselesi nedir? Öncelikle bu konu ile başlamak istiyoruz; Türkiye Akdeniz’e komşu olan hatta Akdeniz de ege de dahil büyük sınırları olan bir ülke; genel olarak Akdeniz’de üstünlük biz de değil ama Akdeniz de bizden büyük bir devlet de şu an yok. Türkiye bu üstünlüğü ele geçirmek istiyor; Akdeniz de üstünlük sağlamanın faydaları nelerdir? Bizim ve sizlerin merak ettiği konu bu olsa gerek. Akdeniz neden bu kadar önem taşıyor; şöyle bir düşünelim, Türkiye Akdeniz’de hangi bölgede bulunmak istiyor; doğu Akdeniz’de. Peki, batısında biz yer alıyorken ve bu kadar büyük önem taşımazken, doğu Akdeniz neden bu kadar önemli oluyor. Bu sorunun cevabı da Akdeniz’in doğu kısmının Ortadoğu’ya yakın olmalıdır. Yani bu topraklarda gezen ülke çok fazla petrol bulabilir; Türkiye’de bu nedenden dolayı o topraklarda bulunuyor ve çıkmaya da niyeti yok. Yani bizi zorla çıkaracak bir güç olmadığına göre Türkiye ne pahasına olursa olsun Akdeniz’den çıkmayacak.

Akdeniz ekonomiyi şahlandırır mı?

Şimdi asıl konulardan birine geçiyoruz; Akdeniz de olmak borçları bitirmek için yeterli olacak mı? Türkiye yaptığı sondajla istediği kadar petrol bulabilirse o zaman ekonomi de büyük bir sıçrama olacaktır. Türkiye ekonomik sıkıntı dışında her alanda büyük atılımlara imza attı. Özellikle sağlık konusunda bu yıl, dünyanın en önde gelen devletlerinden bir tanesi oldu. Dünya manşetlerinde de öne çıkması ülkemizi daha kıymetli bir devlet yapıyor. Şu an tek sorunumuz dış güçlerin baskısı ve bu baskıyı kırdığımız zaman daha büyük ve ekonomisini düzeltmiş bir Türkiye göreceğiz. Türk ordusu da bulunduğumuz doğu Akdeniz bölgesini özenle koruyor.  Bu topraklara barış gücü olarak gittik ve bazı anlaşmalar yaptık; bu anlaşmalar bize Akdeniz de büyük bir yol açtı. Nasıl ki yıllardan bu yana Akdeniz de başka devletler geldi sömürü yaptı ve zengin olduysa bizde zengin olabiliriz ama bir farklılık var; biz bu güne kadar asla sömürücü bir devlet olmadık.

Fransa Türkiye savaşır mı?

Akdeniz için başka bir konuda bu oluyor; sayın cumhurbaşkanı geri adım atmak yok dedi ama Fransa büyük bir baskı uygulamaya devam ediyor. Bize gelip silah zoruyla bir şey yaptıracak güç dünya da yok ama siyasi yalnızlaştırma büyük sıkıntı.  Şimdi Fransa, Türkiye ile savaşır mı tatbiki de hayır ama başka bir açı ile bakarsak zaten şu an silahsız bir savaş başlatıldı; bu savaştan kim galip gelecek bu mesele çok önemlidir. Türkiye her alanda Fransa’dan üstün gözüküyor; yani bizle şu an siyasi ve askeri bir savaşa girseler de kazanamayacaklarını biliyorlar.