Merkez Seçim Kurulu’nun yayınladığı resmi olmayan ilk sonuçlara göre, açılan 1181 sandıktaki oyların yüzde 57’sini hükümet destekli bağımsız aday Salome Zourabishvili elde etti. Muhalefet adayı Grigol Vashadze’de ise yüzde 43 oy aldı.

Seçim öncesi anketler “Zourabishvili” dedi

Gürcistan Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ikinci tur oylamasında sandıklar Türkiye saatiyle 21.00’de kapanırken Rustavi 2 ve Imeti TV’nin düzenlediği iki ankette de iktidar partisinin desteklediği aday Salome Zurabishvili birinci oldu. Rustavi 2 kanalının düzenlediği ankette Salome Zurabishvili oyların yüzde 55’ini elde ederken, Imedi TV’nin anketinde yüzde 58 oranla birinci oldu.

Zurabishvili: “Birlikte yaşamalıyız”

İktidar partisinin desteklediği cumhurbaşkanı adayı Salome Zurabishvili sandıklar kapandıktan sonra yaptığı açıklamasında kendilerine oy vermeyenlerle diyalog kuracaklarını söyleyerek, “Bizim seçimimiz özgür ve eşit vatandaşlardan oluşan bir Gürcistan. Bizim seçimimiz bugün bizim için oy vermeyenlerle diyalogdur. Hepimiz küçük bir ülkenin vatandaşıyız. Birlikte yaşıyoruz ve birlikte yaşamalıyız” ifadelerini kullandı.

Vashadze: “Kesin sonuçlar için bekleyeceğiz”

Bir diğer cumhurbaşkanı adayı Grigol Vashadze, “Kesin sonuçlar için bekleyeceğiz, çünkü saat 5’ten sonra çok sayıda seçmen sandıklara gitti” diyerek, televizyon kanallarının yayınladığı anket sonuçlarının nihai olmadığına işaret etti.

Seçim Kurulu: “İhlal yok”

Merkez Seçim Kurulu’nun (MSK) ilk sonuçları Türkiye saatiyle sabah 3.00’te açıklanması bekleniyor. Merkez Seçim Kurulu Sözcüsü, Kurulun sonuçlara kabataslak 24.00’te kadar sahip olacağını açıkladı. MSK’nin yayınladığı ilk verilere göre seçmenlerin yüzde 56,23’ü seçimlere iştirak etti. MSK, seçim gününde hiçbir ihlal olmadığını bildirmesine rağmen, Birleşik Ulusal Hareketi liderliğindeki, Birleşik Muhalefet Koalisyonu, seçimlerde çok sayıda ihlal olduğu hakkında rapor yayınladı. Birleşik Muhalefet yayınladığı raporda, saat 19.00 itibariyle 856 ihlal olduğu savunuldu.
Kaynak: iha