İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in, doktora tezi intihal iddiasıyla tekrar gündeme geldi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in başı, üniversite bitirme tezini kopyala/yapıştır şeklinde hazırladığı iddiasıyla derde girdi. Merkez sağcı Vatandaşlar Partisi’nin lideri Albert Rivera Sanchez’le ilgili, "Doktora tezi hakkında makul şüpheler var. Tezi kamuoyuna duyurun" çağrısı yaptı. Başkan eğer bir açıklama yapılmazsa Sanchez hakkında yasal işlem başlatma tehdidinde bulundu.

İspanya’da koalisyon hükümetinin başı olan Pedro Sanchez, üniversite mezuniyeti sırasında doktora tezinde intihal suçlamaları ile karşı karşıya kalmıştı. Haksız şekilde üniversite diploması sahibi olduğu dedikodusu uzun süredir ülkede birinci gündem maddesiydi.

Sanchez ise bir açıklama yapmak yerine sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Doktora tezimde intihal varlığı olduğunu iddia eden bazı medya organlarında yer alan bilgiler tamamen yalandır” dedi. İkinci mesajında ise "Eğer iddia sahipleri iddialarını kanıtlayamadıkları takdirde şeref ve haysiyetimi savunmak için yasal işlem başlatacağım" ifadesini kullandı.

Sağcı Halk Partisi (PP) lideri Mariano Rajoy’un başbakanlığındaki hükümeti yolsuzluk skandalları hakkında verdiği güvensizlik önergesiyle düşüren Sosyalist Parti (PSOE) lideri Pedro Sanchez, 2 Haziran 2018’de, yemin ederek başbakanlık görevine başlamıştı. İspanya tarihinde ilk kez İncil veya haça yer verilmeyen yemin töreninde Sanchez, Anayasa’ya el basarak yemin etmişti.

Sanchez’in söz konusu tezi, daha öncede bulunamaması ve üniversitenin de yayınlamaması nedeniyle tartışmalara neden olmuştu.
Kaynak: iha