Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Erdoğan'a Türkçe mektup gönderdi, Türkiye-Fransa ilişkilerini geliştirmek istediğini bildirdi. İşte haberin detayları...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ilerleyen günlerde görüşebileceğini belirtti. Macron'un Erdoğan'a ilişkileri güçlendirmek istediğine yönelik Türkçe hitapla mektup gönderdiği öğrenildi.

Fransa ile İlişkilerimiz Güçleniyor mu?

Geçtiğimiz hafta başında Ankara'ya ulaşan mektup, Türkiye-Fransa ilişkilerinin yumuşamaya başladığını gösterdi. Şu an Pakistan'da olan Çavuşoğlu, Fransa'nın Türkiye'ye önem verdiğini vurguladı. Çavuşoğlu gelen mektupla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı.

Erdoğan'ın Macron'un talebine karşılık 'memnuniyetle görüşürüz' dediği öğrenildi. İki cumhurbaşkanı önce video konferans veya telefon ile görüşebilir, daha sonra fiziken bir araya gelecektir. Türkiye ile ilişkilerin güçlenmesi 4 başlıkta istişare yapılarak sağlanabilir. Görüşmenin 4 ayrı başlıkta olması bekleniyor. Bu konular;

Terörle mücadele, Suriye ve Libya dahil bölgesel konular, ikili düzeydeki istişareler ve eğitim konularının görüşülmesi bekleniyor.

Azerbaycan'da Son Gelişmeler

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüşen Çavuşoğlu, Pakistan-Azerbaycan-Türkiye zirvesini tamamladı. Ağdan'da inşaatin başladığı ve ortak gözlem merkezinin yerinin belirlendiği açıklandı. Gözlem yerinde 60 Türk ve 60 Rus askeri olacak. Askeri güce ihtiyaç halinde Azerbaycan'a ileride gerekli desteğin verileceği belirtildi.

ABD-Türkiye İlişkileri

Mevlüt Çavuşoğlu son olarak ABD ile ilişkiler konusuna açıklık getirdi. Biden yönetimi ile çalışmaya hazır olduklarını, 'Ön yargılı değiliz' sözleriyle vurguladı. ABD ile ilişkilerimizde devam eden problemlere karşın önemli fırsatların da yer aldığının altını çizdi. 'Yol haritası için çalışıyoruz. Umarım geçmişten gelen sorunları aşarız. S400 sorunumuz devam ediyor. Çalışma grubu teklifimizi kendilerine ileteceğiz' şeklinde konuşan Çavuşoğlu, şu sözleri ifadelerinde kullandı:

“Türkiye'nin stratejik konumu her geçen gün daha çok önem kazanıyor. Biden yönetimi de bunun farkında. Cumhurbaşkanı da göreve geldikten sonra kendisini arayıp tebrik edeceğiz. O da tabi ki görüşelim diyecektir.”