HaberTS- Haber Servisi- Dünyanın dengeleri değişmesin ve ülkeler sürekli savaş yapmasın diye NATO gibi yaptırım gücü olan kuruluşlar vardır; Türkiye’de önceden ve yakın zamanda üye olunmuş bazı kuruluşları tanımıştır. Bunların işinde NATO ve BM en büyük iki kuruluştur; bu kuruluşlar kendine üye olan ülkeleri korumak ve kollamak zorundadır. Ülkemiz ve Fransa arasında gerilimin hızla tırmandığı bir senaryo izliyoruz; Türkiye Akdeniz’den çıkmam diyor, Fransa illa ki buradan çıkacaksın diyor. Türkiye geri adım atmıyor ve Fransa’da savaşı göze almadığı için ülkemizi sürekli şikâyet ediyor. Şikâyet ettiği yerlerden bir tanesi de NATO ama NATO bizim de üye olduğumuz bir kuruluştur. Şimdi NATO ne yapacak sorusu öne çıkıyor; işte detaylar

Bizim lehimize karar almazlar

Biz NATO’ya ve ya başka bir kuruluşa üye olsak ta bu hiçbir şeyi değiştirmez. Avrupa devletleri, birbirine karşı her zaman tutucu olmuşlardır; yani biz Avrupa ülkelerini Arap ülkeleri ile karıştırmayalım.  NATO’da bu ülkelerin gözetiminde olan bir kurum ki Fransa’nın bu kurum üzerinde bizden çok etkisi olduğunu da kabul etmek lazım. Bu kurumda en büyük söz hakkı ise ABD’ye ait daha doğrusu Avrupa’da en büyük söz hakkı ABD’ye aittir. ABD bunlara bir iş yapılmayacak derse yapmaya cesaret edemezler, ABD siz bunu yapacaksınız derse de mutlaka yaparlar. Bu yüzden bu konu bizim lehimiz de en azından NATO’dan çıkmaz.

NATO olumsuz karar verirse ne olacak?

Şimdi başka bir mesele ve asıl tartışılması gereken konuya gelelim; Türkiye, NATO’dan olumsuz karar çıkarsa ki çıkacaktır o zaman ne yapacak. Yapılacak iki yol var birinci yol şu ki Türkiye NATO yaptırım uygularsa bunu kabul edecek. Bunu ülke olarak yapacağımızı zaten düşünmüyoruz; şimdi gelelim ikinci ihtimale, Türkiye bu birliği tek edecek. Asıl yapılması gereken ve bugüne kadar neden yapıldığını anlamadığımız bir olaydan bahsediyoruz; Türkiye bu birliğe karşı hep borçlu duruma düşüyor. Bütün faydaları onlar sağlıyor ama her zaman Türkiye ikinci planda kalıyor. Biz ikinci planda kalacak bir devlet değiliz, bugün olmadık, bundan sonra da olmayacağız. Ülkemiz bu birliği terk etmelidir ki ondan sonra kim yaptırım uygulayacak hep birlikte oturup bakalım.