AKP ve MHP tarafından hazırlanan Seçim Yasası teklifinde son detaylar. 2023 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde yeni gelişmeler…

2023 seçimleri için siyasi partilerin seçim barajı hususundaki bekleyişi sürerken, ilgili yol haritası da belirlendi. AK Parti ile MHP'nin yaklaşık bir buçuk yıldır üzerinde çalıştığı seçim yasasında kısmi değişiklikler öneren taslağın hazırlıkları bitti.

SEÇİM ALGISI OLUŞTURMAMAK İÇİN AÇIKLANMIYOR

AK Parti cephesinden gelen bilgilere göre, erken seçim algısının yaratılmaması için yeni teklif Şubat ayından sonra gündeme getirilecek.

PARMAK BOYASI ÖNERİSİ

Yapılacak değişikliklerin hayata geçebilmesi için seçime en az 1 yıl kalması gerektiğini hatırlatan kaynaklar, muhalefetin seçim güvenliği için parmak boyası önerisine "Seçim gizliliğine ve selametine bir katkısı olmayacak" yanıtını verdi. Fakat muhalefetin seçim gizliliğini destekleyecek her teklifinin de değerlendirileceğinin altını çizdi.

BARAJ % 7

AK Parti kurmaylarının hazırladığı çalışmalarda, seçim barajının % 7 şeklinde olması bekleniyor.

Seçim barajının yüzde 7'ye inecek olması, oy oranı düşük olup Meclis'e girmek için birlik arayışında olan partileri de yakından ilgilendiriyor. En başta küçük partiler, Meclis'e katılmak için yeni bir ittifak arayışına yönelmişti.

KİRALIK VEKİL UYGULAMASINA SON

Yeni seçim barajının düşmesiyle birlikte, ittifak olmadan da siyasi partilerin Meclis'e rahatlıkla girmesi bekleniyor. AK Parti, siyasi partilerin milletvekili transferi ile Meclis'te grup oluşturup seçime girme yeterliliği elde etmesini önleyecek bir değişikliği de teklif taslağına ekledi.

Teklif taslağında bundan böyle grubu bulunması seçeneği yer almayacak. Artık ödünç milletvekili uygulamasına da ihtiyaç kalmayacak.